Domowa kiełbasa z mięsa kurczaka jest świetnym dodatkiem do kanapek. Jest prosta w przyrządzaniu, a przede wszystkim jej zrobienie nie zajmuje dużo czasu.
Przedstawiam Ci przepis, który pozwoli Ci przygotować w jedną godzinę domową kiełbasę z udka kurczaka. Sama nauczyłam się go kilka lat temu i obecnie bardzo często w naszym domu podaje się kanapki z tą kiełbasą.
Już nawet nie pamiętam, gdzie w naszym sklepie znajduje się dział z kiełbasami. Nie jest mi on potrzebny, gdyż żadna sklepowa kiełbasa nie może się dla mnie równać z tą domową. Kiełbasa przypadła do gustu nawet mojej teściowej, która poprosiła mnie o przepis.
A przecież ona sama zawsze była specjalistką od wszelkich sztuczek kulinarnych. Do przygotowanie tej kiełbasy wystarczy 1 kg udek i tylko godzina czasu. Ale ostrzegam: jeśli raz zrobisz kiełbasę wg tego przepisu, to już nigdy nie będziesz chciała jej kupować.
Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka
- sól, pieprz czarny mielony, papryka do smaku
- 3 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
Mięso oddziel od kości, zalej wodą i ugotuj. Następnie posiekaj je na drobne kawałki lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa razem z czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj do tego trochę przestudzonego bulionu drobiowego do mięsa i znowu wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowane mięso przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na około 10-12 godzin. Następnie posyp folię spożywczą papryką i nałóż na to mięso. Zwiń folię w rolkę i zawiąż przy pomocy sznurka. Tak przygotowaną roladę włóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Podczas przygotowywania domowej kiełbasy możesz dowolnie zmieniać jej smak. Jeśli lubisz bardziej pikantne dania – dodaj więcej papryki lub pieprzu. Możesz również eksperymentować z innymi przyprawami.
Comments are closed.