Domowe bułeczki drożdżowe z jabłkami – klasyczny, pyszny przepis.
Tym pysznym, różanym rogalikom nie sposób się oprzeć. Ten przepis jest najlepszy, gdy jest sezon na jabłka. Doskonale smakują z odrobiną cynamonu i cukru.
Do rogalików można spróbować innych polew i nadzień. Polecamy wersje z makiem, serem, dżemem owocowym i orzechami włoskimi. Croissanty są zawsze pyszne, niezależnie od tego, jakie nadzienie zastosujesz.
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 filiżanki mąki gruboziarnistej
- Masło 125g
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka świeżych drożdży
- 3 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- skórka z jednej cytryny
Nadzienie do jabłek:
- 4-5 jabłek
- Cukier
- Cynamon
Dodatkowe informacje:
- 2 żółtka
- 2 łyżki stołowe mleka
Przygotowanie
Połącz mąki w misce. Połącz mąki z jajkami, śmietaną i skórką z cytryny. Dodaj także 2 łyżki cukru i sól. Mleko należy podgrzać, aż będzie ciepłe. Umieść masło w rondelku. Pozostawić na kilka minut do ostygnięcia. Wymieszaj 2 łyżki mąki z mlekiem. Dodaj do mieszanki 1 łyżkę cukru. Na koniec dodać drożdże. Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
Wymieszaj je z mąką. Dodaj do ciasta roztopione masło. Wyrabiaj ciasto przez kilka sekund rękami. Powinno być pozbawione grudek i mieć kleistą konsystencję. Gdy ciasto będzie gotowe, odstaw je na kilka minut w ciepłe miejsce.
Przygotuj nadzienie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Posypać cukrem. Od słodkości jabłek zależy, jak dużo dodasz przyprawy. Oprószonymi mąką dłońmi podzielić ciasto na osiem części. Każdą część podzielić na trzy lub cztery mniejsze kawałki i uformować z nich placki. Górną część można rozciąć, nałożyć nadzienie na dolną, a następnie zwinąć w rulon.
Comments are closed.