Domowe gofry wg przepisu mojej babci – jeszcze tak dobrych z pewnością nie jadłaś.
Gofry to smak lata i wakacji. Od Bałtyku aż do Tatr turyści zajadają się goframi, przyrządzanymi na różne sposoby.
A co jeśli moglibyśmy delektować się smakiem lata w domowym zaciszu? To możliwe! Koniecznie wypróbuj klasyczny przepis na pyszne, domowe gofry. Do ich wykonania potrzebujemy 250 g mąki, 100 g stopionego masła, 100 g cukru, ok. 125 ml ciepłego mleka, 2 jajka i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy do nich resztę składników. Mąka i proszek do pieczenia powinny zostać dodane jako ostatnie. Wszystko dokładnie mieszkamy. Gofry wypiekamy w piekarniku. Przyda nam się gofrownica lub silikonowa foremka. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Comments are closed.