Domowe Monte w kubeczkach: Chwilka roboty, a jakie to pyszne. Zaskocz rodzinkę pysznym deserkiem.
Doskonały przepis na domowy deser Monte, uwielbiany przez małych i dużych smakoszy. Doskonały do porannej herbaty czy aromatycznej kawy w gronie przyjaciół.
Potrzebujesz:
Ciemny krem:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g czekolady
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g masła
Biały krem:
- 40 ml śmietanki 30%
- 3 opakowania cukru waniliowego
Przygotowanie:
Wymieszaj 400 ml mleka z łyżką cukru. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w garnku, wlej do niej mleko z cukrem. Wymieszaj budyń w proszku z pozostałym mlekiem. Gdy mieszanina w garnku stanie się płynna i jednolita, dodaj mleko z budyniem. Gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj zmielone orzechy laskowe i krótko gotuj.
Ubij masło. Kolejno dodaj je do schłodzonego kremu czekoladowego. W drugiej misce ubij śmietanę z cukrami waniliowymi, tak przygotujesz lekki krem. Wystarczy teraz, że nałożysz otrzymane masy warstwami w salaterkach do serwowania i gotowe.
Comments are closed.