Domowe ptasie mleczko – Pyszny i lekki deser dla Pań dbających o linię. Raz dwa i gotowe
Pyszny i lekki deser, idealny na każdą okazję?
Masz ochotę na coś słodkiego, ale boisz się, że przybierzesz na wadze? Wypróbuj przepis na domowe ptasie mleczko!
Aby je przygotować, będziesz potrzebować tylko sześciu składników:
- śmietany kremówki (3/4 szklanki),
- żelatyny (dwie łyżki stołowe),
- cukru waniliowego (pół opakowania) i zwykłego (jedna szklanka),
- wody (dwie szklanki),
- litr kefiru.
Sporządzenie znakomitego deseru, jakim jest domowe ptasie mleczko, to coś niezwykle prostego.
Pierwszy krok – dodaj żelatynę do ciepłej wody, zmieszaj i odstaw na około pół godziny. Po tym czasie podgrzewaj roztwór – nie przerywając mieszania – aż zacznie wrzeć. Zostaw żelatynę do ostygnięcia.
Drugi krok – zmiksuj pozostałe składniki, a gdy ich konsystencja będzie jednolita, stopniowo dodawaj żelatynę, wciąż ubijając masę, aż stanie się jednorodna (około pięć minut). I to wszystko – przełóż masę do formy i odstaw do lodówki. Po kilku godzinach ptasie mleczko będzie gotowe.
Comments are closed.