Zaskocz wszystkich autorskim przepisem na pieczone mięso w nieziemskiej marynacie. Krok po kroku odkryj ten smak.

Zmień swoje życie kulinarne z tym autorskim przepisem na pieczone mięso! Rozsmakuj się w boczku z niesamowitą marynatą!

Czego potrzebujesz do tego smakowitego dania?

  • 0,5 opakowania czerwonej papryki (mielonej),
  • 1,5 litra soli,
  • 2 kg boczku,
  • 1,5 kg suszonego czosnku lub 5 ząbków świeżego czosnku,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (mielonego),
  • rolka folii aluminiowej.

Składniki do magicznej marynaty:

  • 1/3 łyżki cynamonu (mielonego),
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 kg suszonego czosnku,
  • 1 jabłko.

Kroki tworzenia tego arcydzieła:

Najpierw zaopiekuj się boczkiem! Skóra na boczku? Możesz ją odkroić lub ponacinać w kratkę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni – pamiętaj!

Do małej miski wrzuć zmielony pieprz i czerwoną paprykę, sól oraz suszony czosnek, i wymieszaj wszystko ze sobą. Tak powstałą mieszanką natrzyj boczek. Upewnij się, że mięso jest dokładnie pokryte przyprawami. Pozostały czosnek? Włóż go do mięsa, robiąc nacięcia nożem.

Boczek przygotowany w ten sposób owiń folią aluminiową, umieść na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika.

Podczas pieczenia boczku, bierz się za marynatę. Starte na tarce jabłko, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i sos sojowy – wszystko razem wymieszaj. Dodaj przyprawy i zagotuj, aż uzyskasz gładką masę.

Po dwóch godzinach pieczenia odsłoń mięso, nałóż na nie marynatę i przenieś na grill. Boczek grilluj około 5 minut w 220 stopniach.

Na koniec, odczekaj 15-20 minut, aby mięso łatwiej się kroiło. Teraz tylko smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!