Pyszne ciastka Drewno opałowe, którymi w ciągu jednego dnia delektowali się wszyscy domownicy.
Nie ma lepszej przekąski niż ciastka wytrawne.
Sąsiadka podarowała mi ostatnio to ciasto, a ja zapytałem, skąd je wzięła. Ona rzeczywiście wie, jak zrobić w domu radzieckie placki. Szybko spisałam przepis i wysłuchałam wszystkich szczegółów i sekretów. Teraz sama przygotowuję tę pyszną przekąskę!
Moją szczególną uwagę zwróciło puszyste ciasto. Nie wyrabiano go z dużą ilością mąki, co powodowało, że ciasto było dość rzadkie. Zasada była następująca: „Jeśli ciasto przestaje przepływać przez palce, to należy przestać dodawać mąki”. Ciasto powinno być również zagniatane wielokrotnie, a nie tylko raz. W ten sposób uzyskasz puszyste, miękkie i płatkowate ciastka.
Składniki:
- 800 g mąki pszennej
- 500 ml wody
- 342 ml oleju słonecznikowego
- 50g cukru
- 15g soli
- 25g drożdży
- 500g piersi z kurczaka
- 250g cebuli
- 40g masła
- Sól i mielony czarny pieprz to dwa najlepsze sposoby na nadanie smaku.
Comments are closed.