Przepis krok po kroku. Rolada z kurczaka, za którą goście będą chwalić gospodynię.

Rolada jest często kojarzona z wieprzowiną lub wołowiną. Oto przepis na zrobienie rolady z kurczaka. Nawet najbardziej wymagające gospodynie będą zachwycone tym delikatnym, rozpływającym się w ustach mięsem.

Składniki:

  • Cały kurczak lub 4 filety
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • Masło – 0,5 kostki
  • 4 łyżeczki ulubionej musztardy
  • szczypta cukru
  • Dużo orzechów
  • Sól do smaku
  • Bazylia, tymianek i oregano

Wykonanie:

Do przygotowania tej rolady najlepiej jest użyć całego kurczaka. Oddziel kości od kurczaka, a następnie pokrój go na kawałki. Skórę i tłuszcz należy pozostawić na kurczaku. Poniższy przepis pokazuje, jak zrobić roladę z podudzia. Można ją jednak przyrządzić także z dowolnej innej części kurczaka, wystarczy wykonać te same czynności.

Obrać czosnek i cienko go pokroić. Podudzia przekroić na pół, a następnie posypać solą i pieprzem. Na koniec ułóż czosnek na podudziach i lekko posyp cukrem. Mięso posmarować musztardą.

Pokrój cebulę na małe kawałki i włóż do miski. Wymieszaj 3 ząbki czosnku, masło, orzechy i zioła. Wszystko wymieszać.

Połóż mięso na folii aluminiowej, a następnie posmaruj je pastą. Zawiń mięso w roladę. Roladę należy ugotować na parze. Będzie soczysta i zdrowa. Można ją również upiec w piekarniku. Gotowanie na parze powinno trwać około 25 minut. Piec mięso przez 25 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.

Roladę drobiową można podawać z ziemniakami, ryżem, knedlami, frytkami. Można też przygotować swój ulubiony sos. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!