Przepis krok po kroku. Rolada z kurczaka, za którą goście będą chwalić gospodynię.
Rolada jest często kojarzona z wieprzowiną lub wołowiną. Oto przepis na zrobienie rolady z kurczaka. Nawet najbardziej wymagające gospodynie będą zachwycone tym delikatnym, rozpływającym się w ustach mięsem.
Składniki:
- Cały kurczak lub 4 filety
- 4 średnie ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- Masło – 0,5 kostki
- 4 łyżeczki ulubionej musztardy
- szczypta cukru
- Dużo orzechów
- Sól do smaku
- Bazylia, tymianek i oregano
Wykonanie:
Do przygotowania tej rolady najlepiej jest użyć całego kurczaka. Oddziel kości od kurczaka, a następnie pokrój go na kawałki. Skórę i tłuszcz należy pozostawić na kurczaku. Poniższy przepis pokazuje, jak zrobić roladę z podudzia. Można ją jednak przyrządzić także z dowolnej innej części kurczaka, wystarczy wykonać te same czynności.
Obrać czosnek i cienko go pokroić. Podudzia przekroić na pół, a następnie posypać solą i pieprzem. Na koniec ułóż czosnek na podudziach i lekko posyp cukrem. Mięso posmarować musztardą.
Pokrój cebulę na małe kawałki i włóż do miski. Wymieszaj 3 ząbki czosnku, masło, orzechy i zioła. Wszystko wymieszać.
Połóż mięso na folii aluminiowej, a następnie posmaruj je pastą. Zawiń mięso w roladę. Roladę należy ugotować na parze. Będzie soczysta i zdrowa. Można ją również upiec w piekarniku. Gotowanie na parze powinno trwać około 25 minut. Piec mięso przez 25 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.
Comments are closed.