Drożdżowe bułeczki z nadzieniem jabłkowym to idealna propozycja zarówno na sycące śniadanie, jak i lekką przekąskę w ciągu dnia. Przepis.
Idealny, łatwy w przygotowaniu przepis na bułeczki drożdżowe, które sprawdzą się zarówno jako poczęstunek dla gości, ciekawy deser lub smaczne drugie śniadanie.
Składniki:
- 40 gram masła w temperaturze pokojowej
- 40 gram drożdży
- 250 mililitrów mleka
- 350 gram mąki pszennej
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- połówka cytryny
- 800 gram jabłek
- wanilia, cynamon, sól, rodzinki wedle upodobania do smaku
Sposób przygotowania:
Mleko, drożdże i cukier mieszamy w misce i odstawiamy na bok na okres 10 minut. W między czasie ubijamy jedno jajko z wanilią i wsypujemy do niego przesianą mąkę. Ciasto zagniatamy. W czasie wyrabiania ciasta dodajemy szczyptę soli i miękkie masło oraz mieszankę drożdżową. Ponownie zagniatamy ciasto.
Masa powinna być miękka w dotyku i nie kleić się do dłoni. Ciasto formujemy w kulę i przekładamy ją do miski po czym przykrywamy folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Kiedy ciasto wyrasta zabieramy się do przygotowania nadzienia. W tym celu jabłka obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Jabłka dusimy na patelni z odrobiną cukru i sokiem z połowy cytryny. Opcjonalnie możemy też dodać rodzinki. Po ok 20 minutach, kiedy sok z jabłek wyparuje dodajemy cynamon i inne przyprawy.
Masę jabłkową pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie gdy nadzienie stygnie ciasto drożdżowe dzielimy na małe kawałki, formujemy z nich kulki i owijamy je folią spożywczą. Na blaszce od piekarnika obsypanej mąką układamy fragmenty ciasta, na których środku układamy nadzienie jabłkowe.
Bułeczki sklejamy w taki sposób aby nadzienie znajdowało się w środku bułki, a wypiek był idealnego, okrągłego kształtu. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim bułeczki i na kwadrans przykrywamy je bawełnianą ściereczką. Smarujemy bułki rozbełtanym jajkiem posypujemy odrobiną cukru.
Comments are closed.