Najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłam – Drożdżówki z topionym serem i kwaśną śmietaną: Przepis.
Doskonały przepis na drożdżówki z kwaśną śmietaną i topionym serem.
Drożdżówki są delikatne i niesamowicie dobre – sekret tkwi w tym wyjątkowym sposobie. Te drożdżówki są doskonałe jako uczta na wizytę lub po prostu do wina.
Składniki:
- 600 g mąki półgrubej
- 250 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka soli
- 1 kostka drożdży
- 100 ml mleka
- 200 g kwaśnej śmietany
- 8 trójkątów topionego sera
Dodatkowo:
- jajka
- ziarenka sezamu
- smalec
- sól gruboziarnista
Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy zakwas.
Rozpuść kostkę drożdży w odrobinie letniego mleka. Odstawić w temperaturze pokojowej. Powstają drożdże, jak na klasycznym zakwasie. Dodaj drożdże do miski. Wymieszać ze wszystkimi składnikami na ciasto.
Niech wyrośnie na godzinę. Po godzinie wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm, składamy z boków do środka. Odstaw na 20 minut. Następnie ponownie rozwałkuj do grubości 1 cm.
I wycinamy strony, które umieszczamy na kartce papieru. Posmaruj jajkiem i posyp sezamem.
Comments are closed.