Najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłam – Drożdżówki z topionym serem i kwaśną śmietaną: Przepis.

Doskonały przepis na drożdżówki z kwaśną śmietaną i topionym serem.

Drożdżówki są delikatne i niesamowicie dobre – sekret tkwi w tym wyjątkowym sposobie. Te drożdżówki są doskonałe jako uczta na wizytę lub po prostu do wina.

Składniki:

  • 600 g mąki półgrubej
  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soli
  • 1 kostka drożdży
  • 100 ml mleka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 8 trójkątów topionego sera

Dodatkowo:

  • jajka
  • ziarenka sezamu
  • smalec
  • sól gruboziarnista

Przygotowanie:

Najpierw przygotujemy zakwas.

Rozpuść kostkę drożdży w odrobinie letniego mleka. Odstawić w temperaturze pokojowej. Powstają drożdże, jak na klasycznym zakwasie. Dodaj drożdże do miski. Wymieszać ze wszystkimi składnikami na ciasto.

Niech wyrośnie na godzinę. Po godzinie wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm, składamy z boków do środka. Odstaw na 20 minut. Następnie ponownie rozwałkuj do grubości 1 cm.

I wycinamy strony, które umieszczamy na kartce papieru. Posmaruj jajkiem i posyp sezamem.

Piec w 200 stopniach przez około 20 minut. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!