Duszona kapusta przygotowana w ten sposób jest niezwykle smaczna. Oto kilka ważnych wskazówek.
Pokrojoną kapustę wymieszać z przygotowanymi podsmażonymi składnikami. Po upływie około 5 minut można dodać odrobinę wody i pomidory lub pastę pomidorową.
Kapustę należy dusić przez około 40 minut pod przykryciem. Natomiast młoda kapusta wymaga zaledwie 15 minut duszenia. Danie smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno przykładowo z kwaśną śmietaną i ulubionymi ziołami.
Czerwona kapusta powinna mieć takie same cechy podczas wyboru właściwej i dodatkowo posiadać jasno fioletowe liście.
Można ją dusić bez dodatku innych warzyw. Wystarczy ją odpowiednio posiekać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo można do niej dodać także odrobinę gałki muszkatołowej z kilkoma łyżkami octu, a wszystko to dusić z dodatkiem odrobiny oleju.
Tak przygotowaną kapustę można połączyć również z pastą pomidorową labo ketchupem w zależności od upodobania. Jako dodatków dla uzyskania lepszego smaku można użyć przykładowo olej jabłkowy lub inny. Jeśli kapusta wyjdzie zbyt kwaśna to należy dodać trochę cukru, aby nie przesłodzić!
Comments are closed.