Pyszne dwukolorowe ciasto: wymieszaj, wlej do foremki i do piekarnika. Przygotujesz je w 5 min

Smaczny i szybki przepis na dwukolorowe ciasto. Mięciutkie i pachnące, idealnie pasujące do porannej kawy.

Składniki:

  • 3 szt. jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 350g mąki pszennej
  • 100ml oleju roślinnego
  • 10g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao z dodatkiem 2 łyżek wody
  • kostka masła
  • cukier puder do posypania
  • przygotować w formie tortowej (26-28cm)

Wykonanie:

Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Powoli dolewaj olej. W osobnym naczyniu pozostaw kakao i wodę, które przydadzą ci się później.

Mleko i przygotowane w oddzielnej misce sypkie składniki dodaj do ubitych jajek. Całość podziel na dwie części.

Do pierwszej dodaj kakao i dwie łyżki wody.

Formę tortową wysmaruj masłem. Pośrodku formy ustaw szklankę.

Równocześnie nalewaj obie przygotowane wcześniej masy, aby utworzyły czarno-białą strukturę.

Rozgrzej piekarnik do 180°. Wstaw ciasto i piecz 40 minut. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!