Pyszne dwukolorowe ciasto: wymieszaj, wlej do foremki i do piekarnika. Przygotujesz je w 5 min
Smaczny i szybki przepis na dwukolorowe ciasto. Mięciutkie i pachnące, idealnie pasujące do porannej kawy.
Składniki:
- 3 szt. jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 350g mąki pszennej
- 100ml oleju roślinnego
- 10g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kakao z dodatkiem 2 łyżek wody
- kostka masła
- cukier puder do posypania
- przygotować w formie tortowej (26-28cm)
Wykonanie:
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Powoli dolewaj olej. W osobnym naczyniu pozostaw kakao i wodę, które przydadzą ci się później.
Mleko i przygotowane w oddzielnej misce sypkie składniki dodaj do ubitych jajek. Całość podziel na dwie części.
Do pierwszej dodaj kakao i dwie łyżki wody.
Formę tortową wysmaruj masłem. Pośrodku formy ustaw szklankę.
Równocześnie nalewaj obie przygotowane wcześniej masy, aby utworzyły czarno-białą strukturę.
Rozgrzej piekarnik do 180°. Wstaw ciasto i piecz 40 minut. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
Comments are closed.