Makowa dziewczyna: Fantastycznie smaczne ciasto idealne nie tylko na Wielkanoc – Przepis.
Przygotuj w domu makowiec, który jest nie tylko bardzo smaczny, ale również pięknie wygląda. Wypróbuj tort „Makowa dziewczyna” według naszego przepisu, a na pewno nie pożałujesz. Ciasto dobrze komponuje się na przykład z kawą lub herbatą.
Słynne ciasto makowo-owocowe według naszego przepisu.
Składniki:
Na ciasto:
- 8 białek
- 4 żółtka
- 100 g mąki migdałowej
- 120 g wiórek kokosowych
- 150 g cukru pudru
- 150 g maku
- szczypta soli
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki wody
Na krem:
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 120 g cukru pudru
- 150 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 200 g jagód (opcjonalnie)
- dżem wiśniowy, jagodowy lub porzeczkowy
- wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotujmy ciasto: Ubij z białek gęstą śmietanę z odrobiną soli. Powoli dodawać porcjami cukier i ubijać, aż każda porcja się rozpuści.
Następnie dodać żółtka, wymieszać, dodać mak, wiórki kokosowe, mąkę migdałową i wszystko razem ubić. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Umieść formę z masą w nagrzanym piekarniku. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C. Niech ciasto ostygnie. Następnie pokrój go na trzy cienkie plasterki.
Każdą część ciasta namoczyć w wodzie wymieszanej z sokiem z cytryny. Teraz przygotujemy krem: Do garnka wlewamy mleko, wlewamy do niego cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj i zagotuj.
Następnie ściągnij garnek z pieca. Ubij żółtka z cukrem na lekką pianę. Do masy wsypać mąkę, wymieszać, a następnie wlać do garnka połowę gorącego mleka.
Wymieszaj, a następnie dodaj zestaloną masę do reszty gorącego mleka w garnku. Umieść na kuchence i mieszaj podczas podgrzewania, aż powstanie budyń.
Następnie pozwól budyniowi ostygnąć. Ubij miękkie masło i dodaj sok z cytryny. Porcjami dodajemy schłodzony budyń.
Połowę ciasta smarujemy połową śmietany i posypujemy jagodami. Przykryj ciasto drugą częścią i posmaruj dżemem.
Na dżem nakładamy kolejną część ciasta i nacieramy pozostałą śmietaną. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj owocami.
Comments are closed.