Sprawdzony przepis na przygotowanie taniego obiadu składającego się z filetu z kurczaka przykrytego przepyszną warstwą warzyw.

Mięso z kurczaka to zdrowa, niskokaloryczna i bogata w białko propozycja na pyszny obiad.

Wystarczy dodać kilka składników i już mamy gotowe pyszne danie. Poniżej przepis na kurczaka pod kołderką z warzyw. Potrzebujemy jedynie marchewki, cebuli, ogórka kiszonego oraz nieco żółtego sera. Potrawa idealnie pasuje do tłuczonych ziemniaków lub ryżu.

Składniki:

  • filety w kurczaka- 3 sztuki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 marchewka
  • 3 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 150 g żółtego sera
  • olej słonecznikowy
  • koperek, sól oraz pieprz do smaku

Przygotowanie:

Filety kroimy wzdłuż, a następnie doprawiamy je solą, pieprzem oraz czosnkiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju słonecznikowego. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę natomiast ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy olej będzie już gorący podsmażamy przygotowane warzywa.

Podobnie postępujemy z ogórkami- ścieramy je na grubej tarce i dodajemy do warzyw smażących się na patelni.

Do usmażonych warzyw dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kwaśną śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną masę warzywną układamy na filetach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 minut.

Po upływie tego czasu posypujemy nasze danie startym, żółtym serem i wkładamy do pieca na kolejne 10 minut. Gdy ser się rozpuści posypujemy pokrojonym drobno koperkiem. Podajemy z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami lub ryżem i świeżą surówką.

Po upieczeniu mięso jest miękkie, soczyste i aromatyczne. Warzywna kołderka sprawia, że mimo braku marynaty, mięso nie wysycha, zyskuje natomiast wyjątkowy smak i aromat, dzięki czemu zachwyci wszystkich domowników.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!