Przygotuj się na niesamowitą ucztę kulinarną. Filet z kurczaka Niespodzianka.
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na kurczaka. Tak, wiem teraz każde z Was wymienia w głowie dania z tego bardzo często przyrządzanego przez nas mięsa. Ale mój przepis jest czymś nowym, to po prostu niebo, a raczej „niespodzianka” w gębie.
Składniki:
- Filet z kurczaka 1kg
- Mleko 200ml
- Ziemniaki 5 sztuk
- Cebula 2 sztuki
- Pomidor 3 sztuki
- Jajko 2 sztuki
- Czosnek 2-3 ząbki
- Twardy ser 200g
- Olej słonecznikowy 2 łyżki
- Śmietana 3 łyżki
- Sól szczypta
- Pieprz (mielony) szczypta
- Pęczek Twoich ulubionych ziół
Kiedy już wszystko przyszykujesz sobie na blacie, zacznij od umycia rąk, wiadomo jak bardzo jest to ważne. Zacznij od pokrojenia kurczaka w plastry, pamiętaj aby nie były zbyt grube. Następnie włóż go do jakiejś głębokiej miski i zalej mlekiem, po czym odstaw do lodówki na godzinę.
W trakcie gdy mięso odpoczywa, możesz zabrać się za przygotowanie reszty składników do dania. Na początku należy oczywiście umyć wszystkie potrzebne nam warzywa, po czym pokroić pomidory i ziemniaki w plastry, cebulę i czosnek posiekać oraz zetrzeć ser, aby potem wszystko szło sprawniej. Jeśli chodzi o ser, dodaj swój ulubiony może być to gouda, ementaler albo oscypek.
Weź głębszą blaszkę do pieczenia i uformuj na niej miseczki z folii aluminiowej, dokładnie wysmaruj je olejem słonecznikowym, aby nigdzie Twoje danie się nie przypaliło, ani nie przywarło. Wcześniej przyszykowane plasterki ziemniaków ułóż na samym dnie foliowej foremki, następnie połóż warstwę z cebuli, a na to daj mięso.
Weź 2 jajka i ubij je wraz ze śmietaną dodaj szczyptę soli i mielonego pieprzu, mieszanką tą polej kurczaka. Następnie ułóż kolejną warstwę z pomidorów, po czym posyp to wszystko czosnkiem i startym serem.
Piekarnik powinien być rozgrzany do 180°C. Należy je włożyć na 40 minut, aby danie wyszło idealnie.
Comments are closed.