To zdrowy, fit smakołyk, który nie zawiera cukru ani mąki – sprawi, że poczujesz się syta

Czy masz ścisłą dietę i czujesz, że nie masz pieniędzy, aby kupić deser? Ten przepis to świetna opcja na przekąskę dla osób na diecie.

Czego potrzebujemy?

  • 100g masła
  • 150g orzechów włoskich
  • 1 dojrzała cytryna
  • 4 jajka
  • 80 gramów erytrytolu
  • 200 mililitrów bitej śmietany
  • Wanilia (szczypta do smaku).
  • Aby było smaczniej, możesz dodać trochę startej czekolady.

Zabierajmy się do gotowania!

Najpierw rozdziel białka i żółtka z czterech jaj do dwóch misek.

Do oddzielonych białek dodajemy 40g erytrytolu. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i ubijamy, aż uzyskamy sztywną, puszystą i śnieżnobiałą pianę.

Po ubiciu masy dodajemy orzechy włoskie. Wcześniej powinieneś je posiekać lub zmielić. Piec w temperaturze 170° Celsjusza, wykładając blachę papierem do pieczenia.

Rozłóż ubitą masę na papierze do pieczenia, w dwóch okręgach o wymiarach ok. 16-18 cm Musisz równomiernie rozprowadzić masę. Blachę piec w piekarniku przez 20-25 minut.

Teraz zwracamy uwagę na żółtka, podczas gdy białka się pieką. W dużym naczyniu połącz żółtka, śmietanę do ubijania i wanilię z pozostałymi 40g erytrytolu. Użyj trzepaczki, aby wymieszać mieszaninę. Dobrze wymieszaj mieszaninę i poczekaj aż zgęstnieje.

Następnie ubij masło, aż będzie gładkie. Gdy ciasto będzie ciepłe, wyjmij je z piekarnika i posmaruj kremem jeden bok. Następnie na wierzchu ułożyć drugi krąg. Możesz też posypać ciasto startą czekoladą. Mmm, pyszne!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!