To zdrowy, fit smakołyk, który nie zawiera cukru ani mąki – sprawi, że poczujesz się syta
Czy masz ścisłą dietę i czujesz, że nie masz pieniędzy, aby kupić deser? Ten przepis to świetna opcja na przekąskę dla osób na diecie.
Czego potrzebujemy?
- 100g masła
- 150g orzechów włoskich
- 1 dojrzała cytryna
- 4 jajka
- 80 gramów erytrytolu
- 200 mililitrów bitej śmietany
- Wanilia (szczypta do smaku).
- Aby było smaczniej, możesz dodać trochę startej czekolady.
Zabierajmy się do gotowania!
Najpierw rozdziel białka i żółtka z czterech jaj do dwóch misek.
Do oddzielonych białek dodajemy 40g erytrytolu. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i ubijamy, aż uzyskamy sztywną, puszystą i śnieżnobiałą pianę.
Po ubiciu masy dodajemy orzechy włoskie. Wcześniej powinieneś je posiekać lub zmielić. Piec w temperaturze 170° Celsjusza, wykładając blachę papierem do pieczenia.
Rozłóż ubitą masę na papierze do pieczenia, w dwóch okręgach o wymiarach ok. 16-18 cm Musisz równomiernie rozprowadzić masę. Blachę piec w piekarniku przez 20-25 minut.
Teraz zwracamy uwagę na żółtka, podczas gdy białka się pieką. W dużym naczyniu połącz żółtka, śmietanę do ubijania i wanilię z pozostałymi 40g erytrytolu. Użyj trzepaczki, aby wymieszać mieszaninę. Dobrze wymieszaj mieszaninę i poczekaj aż zgęstnieje.
Comments are closed.