Czym można zastąpić ryż w faszerowanej kapuście – Kapusta faszerowana bez ryżu to świetny sposób, aby nadać potrawie nowy wymiar.

Faszerowane gołąbki to popularne i pyszne tradycyjne danie. Najczęściej przygotowuje się je z okazji świąt, ale są równie popularne na co dzień.

Wiele osób poszukuje obecnie kreatywnych rozwiązań w kuchni. Wiele osób uważa tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem za nudne. Pokażemy, jak można przyrządzić to danie inaczej (np. zastąpić ryż czymś innym lub używać ich tylko z mięsem).

Oto przepis na pyszne faszerowane gołąbki i kilka sugestii, jak je zmodyfikować.

W Internecie i w książkach można znaleźć wiele przepisów na faszerowane gołąbki. Wspomnieliśmy wcześniej o kapuście – jak sprawić, by była miękka. To właśnie ona decyduje o smaku tego dania. Tradycyjnie do przygotowania gołąbków używa się mięsa mielonego i ryżu zawiniętych w liście kapusty.

Z tych pozornie mało znaczących składników powstaje pyszne danie, które uwielbiamy jeść. U nas farsz jest nieco inny. Ryż można zastąpić ziemniakami, a zamiast białej kapusty użyć liści kapusty pekińskiej. Danie będzie smakowało jeszcze lepiej, a do tego będzie wyglądało jeszcze piękniej.

Składniki:

  • 130 g mielonego mięsa wołowego
  • 500g ziemniaków
  • 1,2 kg kapusty
  • 270g boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • słodka papryka
  • pietruszka
  • olej roślinny

Przygotowanie:

Z kapusty usunąć łodygę i górne liście. Włóż kapustę do garnka. Gotuj wodę, aż zmięknie. Gdy liście zmiękną, wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia.

W tym czasie możemy kontynuować pracę nad pozostałymi składnikami. Cebulę, czosnek i boczek kroimy na małe kawałki. Zetrzyj ziemniaki na tarce. Możesz pozostawić je na sicie, aby nie były zbyt mokre, lub odcisnąć je ręcznie. Na dużej patelni podsmaż boczek z cebulą i czosnkiem przez 7-10 minut.

W dużej misce wymieszaj ziemniaki, mięso mielone i podsmażony boczek. Dodaj wszystkie przyprawy, z wyjątkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

Zawiń roladki w folię i usmaż je z obu stron na oleju roślinnym. Roladki można piec w piekarniku lub dusić na patelni – jak kto woli.

Gotuj przez 40 do 45 minut, mieszając liściem laurowym i zielem angiel

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!