Zaskoczę Cie tym przepisem na gołąbki pod pierzynką – jeszcze takich nie jadłaś. Wychodzą przepysznie
Gołąbki są daniem wywodzącym się z tradycyjnej polskiej sztuki kulinarnej, a przepis na ich wykonanie jest dawany kolejnym pokoleniom. Babcie przekazują recepturę mamom, mamy córkom, a córki swoim dzieciom.
Wszyscy w domu je uwielbiają. A może warto spróbować ich w nowoczesnej odsłonie? Sięgnij w zakamarki wyobraźni i oceń pomysł, który dla Ciebie stworzyliśmy! Przepis to pomysł na gołąbki pod pierzynką.
Jest niezwykle ciekawy, ponieważ brzmi świątecznie i możesz korzystać z niego podczas przygotowywania świątecznej kolacji, czy innych, rodzinnych imprez okolicznościowych. Wygląd gołąbków pod pierzynką przykuwa uwagę, a ich smak buduje niezapomniane, magiczne wspomnienia czasu spędzonego w domowym zaciszu wśród najbliższych.
Składniki niezbędne do przygotowania gołąbków:
- 1 biała kapusta,
- 50 g ryżu,
- 150 g zmielonego mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 2 łyżki oleju ze słonecznika,
- 100 ml wody,
- 30 g śmietany 18 procentowej,
- 100 g twardego sera,
- 2 średnie pomidory,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 15 g koperku,
- 15 g natki pietruszki,
- szczypta soli,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Umieść umytą uprzednio główkę kapusty do mikrofali na czas około 5-10 minut. Jeśli chcesz, to możesz też zalać liście wrzątkiem i wyparzyć je w garze tradycyjną metodą, lecz zajmie Ci to więcej czasu.
Następnie wstaw ryż i ugotuj go al dente. Pokrój marchew i cebulę, podsmaż je na patelni, a później wystudź. Wymieszaj je z ryżem. Wszystko dodaj do miski z mięsem mielonym i ponownie wymieszaj.
Przygotowany farsz owiń w liście kapusty i ułóż je na blasze posmarowanej olejem. Nalej wody i okryj blachę folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach w piekarniku przez 30 minut.
Comments are closed.