Zaskoczę Cie tym przepisem na gołąbki pod pierzynką – jeszcze takich nie jadłaś. Wychodzą przepysznie

Gołąbki są daniem wywodzącym się z tradycyjnej polskiej sztuki kulinarnej, a przepis na ich wykonanie jest dawany kolejnym pokoleniom. Babcie przekazują recepturę mamom, mamy córkom, a córki swoim dzieciom.

Wszyscy w domu je uwielbiają. A może warto spróbować ich w nowoczesnej odsłonie? Sięgnij w zakamarki wyobraźni i oceń pomysł, który dla Ciebie stworzyliśmy! Przepis to pomysł na gołąbki pod pierzynką.

Jest niezwykle ciekawy, ponieważ brzmi świątecznie i możesz korzystać z niego podczas przygotowywania świątecznej kolacji, czy innych, rodzinnych imprez okolicznościowych. Wygląd gołąbków pod pierzynką przykuwa uwagę, a ich smak buduje niezapomniane, magiczne wspomnienia czasu spędzonego w domowym zaciszu wśród najbliższych.

Składniki niezbędne do przygotowania gołąbków:

  • 1 biała kapusta,
  • 50 g ryżu,
  • 150 g zmielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki oleju ze słonecznika,
  • 100 ml wody,
  • 30 g śmietany 18 procentowej,
  • 100 g twardego sera,
  • 2 średnie pomidory,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 15 g koperku,
  • 15 g natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Umieść umytą uprzednio główkę kapusty do mikrofali na czas około 5-10 minut. Jeśli chcesz, to możesz też zalać liście wrzątkiem i wyparzyć je w garze tradycyjną metodą, lecz zajmie Ci to więcej czasu.

Następnie wstaw ryż i ugotuj go al dente. Pokrój marchew i cebulę, podsmaż je na patelni, a później wystudź. Wymieszaj je z ryżem. Wszystko dodaj do miski z mięsem mielonym i ponownie wymieszaj.

Przygotowany farsz owiń w liście kapusty i ułóż je na blasze posmarowanej olejem. Nalej wody i okryj blachę folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach w piekarniku przez 30 minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!