Gołąbki z warzywami od lat są u mnie w słoikach – szybko się robi i smakują obłędnie – przygotuj na zimę
Jeżeli lubisz jeść gołąbki i masz w swoim ogródku trochę warzyw, to chętnie pokażę ci, jak przygotować danie, które będziesz mogła jeść nawet zimą.
Marynowana potrawa cechuje się jeszcze lepszym smakiem i aromatem. Zobacz ten przepis i sama przekonaj się, jak proste w wykonaniu są te oryginalne gołąbki!
Składniki, których potrzebujesz:
- 1 biała kapusta
- 500 g marchewki
- 1 burak ćwikłowy
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 5 łyżek stołowych cukru
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki stołowe soli
- 1 l wody
- 100 ml octu
- ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Główkę białej kapusty wsadź do kuchenki mikrofalowej – moc ustaw na niską, a czas na około 10 minut. Po minionym czasie oddziel liście od główki.
Zajmij się przygotowaniem wszystkich warzyw – cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę, obraną marchewkę zetrzyj na tarce, a paprykę pokój w dość cienkie paski. Pamiętaj także o chili, ją pokrój w cienkie plasterki.
Na patelnię wlej trochę oleju roślinnego, rozgrzej go i wrzuć pokrojoną cebulę. Obierz ząbki czosnku i przeciśnij go przez praskę. Do podsmażanej cebulki wrzuć wszystkie pokrojone warzywa oraz czosnek. Smaż kilka minut, czasem zamieszaj. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Weź przygotowane wcześniej liście kapusty i połóż na nich odrobinę nadzienia, zawiń tak, jak tradycyjne gołąbki. Zawinięte warzywa włóż do czystych słoików wraz z plasterkami pokrojonego buraka ćwikłowego.
Do dużego garnka wlej litro wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, cukier, a także sól. Całość zagotuj, a na sam koniec wlej ocet. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj – to nasza marynata. Przygotowane słoiki zalej marynatą i gotuj w wodzie przez 25 minut. Następnie wyjmuj je, owiń czymś ciepłym i poczekaj, aż ostygną.
Comments are closed.