Ryż to jeden z ulubionych dodatków do potraw zarówno warzywnych jak i mięsnych. 80% ryżu składa się z węglowodanów złożonych, a brak glutenu sprawia, że ryż mogą z powodzeniem zjadać osoby, które muszą stosować specjalne diety terapeutyczne.
Ryż uwielbiają również dzieci. W Polsce można dzisiaj kupić różne odmiany tego zboża, które z powodzeniem podaje się z mięsem, warzywami, a także do deserów. Jak należy ugotować ryż, żeby był idealnym dodatkiem do różnych potraw? Oto jeden ze sposobów. Nie należy do najszybszych, ale na pewno będziecie zadowoleni.
Składniki
- ryż (1 szklanka)
- woda do gotowania (400 ml)
- masło (40 g)
- sól (1 łyżeczka)
Przygotowanie
Wsyp ryż do miski i zalej go wodą. Wymieszaj go następnie rękami i wylej wodę. Powtarzaj tą czynność, aż woda będzie całkiem czysta.
Ponownie zalej ryż zimną wodą i przykryj ścierką lub ręcznikiem papierowym. Odstaw miskę na przynajmniej 2 godziny. Ryż można również moczyć w ciągu nocy lub przez cały dzień. Wylej wodę i ponownie umyj ziarna. Ryż przenieś na patelnię lub włóż do garnka. Zalej go wodą i gotuj przez około 3 minuty na mocnym ogniu.
Comments are closed.