Mój mąż się zajada. Zobacz jak zrobić prawdziwe gruzińskie danie z kurczaka.

Guruli to tradycyjne danie w regionie Guria. To kurczak duszony w winie z przyprawami, który jest przygotowywany bardzo szybko i łatwo.

Możesz użyć dowolnej części kurczaka, którą lubisz, aby przygotować te danie. Wino może być np. czerwone, ale koniecznie wytrawne, a wszystkie przyprawy oprócz goździków powinny być zmielone.

Składniki

  • Kurczak – 500 g
  • Cebula – 1 sztuka
  • Masło – 1 łyżeczka
  • Olej słonecznikowy – 1 łyżeczka
  • Orzechy włoskie – 30 g
  • Natka pietruszki – 30 g
  • Wino wytrawne – 200 ml
  • Cynamon – 0,5 łyżeczki
  • Imbir – 0,5 łyżeczki
  • Papryka słodka – 0,25 łyżeczki
  • Goździki – 2 sztuki
  • Sól – do smaku

Przygotowanie

Opłucz i osusz mięso ręcznikami papierowymi, pokrój je na porcje. Rozgrzej patelnię z dodatkiem masła i oleju. Podsmaż kurczaka na dużym ogniu z każdej strony.

Pokrój cebulę na pół pierścienie, dodaj do mięsa, mieszaj okresowo i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, aż cebula stanie się złotobrązowa. Drobno posiekaj orzechy włoskie i natkę pietruszki, włóż na mięso i cebulę, dodaj goździki, cynamon, paprykę, imbir i sól, wymieszaj i wlej wino.

Dusić danie na małym ogniu pod pokrywką przez około godzinę.

Od samego początku przygotowywania potrawy niesamowity aromat rozproszy się po całym domu i zgromadzi całą rodzinę przy wspólnym stole. Do tego danie pasuje każda przystawka, ryż, ziemniaki itd. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!