Mój mąż się zajada. Zobacz jak zrobić prawdziwe gruzińskie danie z kurczaka.
Guruli to tradycyjne danie w regionie Guria. To kurczak duszony w winie z przyprawami, który jest przygotowywany bardzo szybko i łatwo.
Możesz użyć dowolnej części kurczaka, którą lubisz, aby przygotować te danie. Wino może być np. czerwone, ale koniecznie wytrawne, a wszystkie przyprawy oprócz goździków powinny być zmielone.
Składniki
- Kurczak – 500 g
- Cebula – 1 sztuka
- Masło – 1 łyżeczka
- Olej słonecznikowy – 1 łyżeczka
- Orzechy włoskie – 30 g
- Natka pietruszki – 30 g
- Wino wytrawne – 200 ml
- Cynamon – 0,5 łyżeczki
- Imbir – 0,5 łyżeczki
- Papryka słodka – 0,25 łyżeczki
- Goździki – 2 sztuki
- Sól – do smaku
Przygotowanie
Opłucz i osusz mięso ręcznikami papierowymi, pokrój je na porcje. Rozgrzej patelnię z dodatkiem masła i oleju. Podsmaż kurczaka na dużym ogniu z każdej strony.
Pokrój cebulę na pół pierścienie, dodaj do mięsa, mieszaj okresowo i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, aż cebula stanie się złotobrązowa. Drobno posiekaj orzechy włoskie i natkę pietruszki, włóż na mięso i cebulę, dodaj goździki, cynamon, paprykę, imbir i sól, wymieszaj i wlej wino.
Dusić danie na małym ogniu pod pokrywką przez około godzinę.
Comments are closed.