Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach. Gulasz – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem.
Gulasz to danie, które kochamy i lubimy do niego wracać w różnych odsłonach.
Pełny talerz, porządne kawałki mięsa, ostre lub słodsze, z odrobiną cebuli i z chlebem lub knedlami – jesteś głodny? Wypróbuj ten przepis.
Składniki
- 1 kg plastrów wołowiny
- 1 kg cebuli
- 150-200 g smalcu
- 2 litry ciepłej wody
- 3 kostki bulionu wołowego
- 1 puszka przecieru pomidorowego lub 400 ml przecieru pomidorowego
- 15 ząbków czosnku przeciśniętego
- majeranek
- czerwona papryka
- kminek – mielony i cały
- sól
- pieprz
Do dekoracji:
- cebula pokrojona w półksiężyce
Przygotowanie
Wołowinę pokroić na kawałki ok. 1,5×1,5 cm i drobno posiekać cebulę. Niech smalec się roztopi i niech cebula się na nim zarumieni (tylko brązowieć, nie dopuścić do spalenia, mieszać przez około 35-45 minut). Następnie dodaj plaster wołowiny i pozostaw do zaparzenia. Dodaj czerwoną paprykę i gotuj przez chwilę.
Następnie dodać koncentrat/przecier pomidorowy i chwilę gotować. Powoli wlewać 200 ml ciepłej wody, aby mięso nie wystygło, było lekko zanurzone, ale nie pływało. Gdy tylko woda zacznie odparowywać, dodaj więcej i kontynuuj, aż wołowina będzie miękka.
Następnie dolewamy gorącej wody do ilości jaką chcemy mieć sosy (gulasz). Dodać sól, pieprz i kminek (mielony i cały – do smaku), czosnek (około 5 minut przed końcem gotowania), majeranek (około 2 minuty przed końcem gotowania).
Comments are closed.