Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach. Gulasz – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem.

Gulasz to danie, które kochamy i lubimy do niego wracać w różnych odsłonach.

Pełny talerz, porządne kawałki mięsa, ostre lub słodsze, z odrobiną cebuli i z chlebem lub knedlami – jesteś głodny? Wypróbuj ten przepis.

Składniki

  • 1 kg plastrów wołowiny
  • 1 kg cebuli
  • 150-200 g smalcu
  • 2 litry ciepłej wody
  • 3 kostki bulionu wołowego
  • 1 puszka przecieru pomidorowego lub 400 ml przecieru pomidorowego
  • 15 ząbków czosnku przeciśniętego
  • majeranek
  • czerwona papryka
  • kminek – mielony i cały
  • sól
  • pieprz

Do dekoracji:

  • cebula pokrojona w półksiężyce

Przygotowanie

Wołowinę pokroić na kawałki ok. 1,5×1,5 cm i drobno posiekać cebulę. Niech smalec się roztopi i niech cebula się na nim zarumieni (tylko brązowieć, nie dopuścić do spalenia, mieszać przez około 35-45 minut). Następnie dodaj plaster wołowiny i pozostaw do zaparzenia. Dodaj czerwoną paprykę i gotuj przez chwilę.

Następnie dodać koncentrat/przecier pomidorowy i chwilę gotować. Powoli wlewać 200 ml ciepłej wody, aby mięso nie wystygło, było lekko zanurzone, ale nie pływało. Gdy tylko woda zacznie odparowywać, dodaj więcej i kontynuuj, aż wołowina będzie miękka.

Następnie dolewamy gorącej wody do ilości jaką chcemy mieć sosy (gulasz). Dodać sól, pieprz i kminek (mielony i cały – do smaku), czosnek (około 5 minut przed końcem gotowania), majeranek (około 2 minuty przed końcem gotowania).

Odłóż gulasz na bok i pozostaw go w lodówce na co najmniej 24 godziny po schłodzeniu.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!