Domowy gulasz z kurczaka – oto sekret tego dania. Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk
Nie ma nic lepszego niż domowy gulasz z kurczaka w słoiku. Każdy go spróbuje, będzie chciał poznać sekret tego dania.
Każdy z nas ma taką sytuację, że potrzebuje coś szybkiego na obiad lub kolację. Gulasz z kurczaka będzie, świetnym rozwiązaniem, jeśli nie mamy czasu na gotowanie. Warto zawsze mieć w swojej spiżarni słoiki z tą potrawą. Takie słoiki z gulaszem, mogą stać nawet kilka miesięcy.
Składniki:
- 2 kg udek z kurczaka
- sól, pieprz ziarnisty
- liść laurowy
Przygotowanie:
Mięso należy umyć. Następnie kurczak należy obrać ze skóry, oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić w kostkę. Do garnka wrzucamy mięso, pieprz, liść laurowy, sól według uznania. Odstawiamy na 40 minut do lodówki. Słoiki należy dokładnie umyć i wysuszyć. Na dnie każdego słoika liści laurowy i ok. 10 ziarenek pieprzu.
Następnie do przekładamy mięso do słoików, ważne, aby było dość luźno. Potem wszystko przykrywamy folią aluminiową. Słoiki wstawiamy do piekarnika i nastawiamy temperaturę na 150 stopni, pozostawiamy słoiki w piekarniku na 4,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na pół godziny do przestygnięcia.
Comments are closed.