Jak hodować koperek, aby wyrósł zdrowy i bujny. Poznaj zasady prawidłowego letniego hodowania kopru.
Świeży koper jest świetnym dodatkiem do wielu posiłków. Idealnie pasuje do młodych ziemniaków, surówek czy sosów.
Dzięki naszym wskazówkom możesz cieszyć się smakiem tej aromatycznej przyprawy przez całą jesień. Zasiany w lipcu koperek urośnie gęsty, jeśli odpowiednio przygotujesz się do wysiewu i będziesz dbać o niego podczas wzrostu.
Gleba do wysiewu
Dobór właściwego miejsca do wysiewu jest niezwykle istotny. Wybierz taki fragment ogródka, który nie jest zbytnio niezacieniony i często pada na niego słońce. Przed zasianiem kopru zadbaj o nawiezienie gleby kompostem lub hummusem. Zawierają one składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego wzrostu rośliny.
Przygotowanie nasion
Na dwa dni przed wysiewem rozsyp nasiona kopru na gazie lub kawałku płóciennej tkaniny nasiąkniętej wodą. Mniej więcej co 8 godzin uzupełniaj stan wody, tak aby nie dopuścić do wysuszenia materiału. Namoczone nasiona wykiełkują znacznie szybciej niż suche, bo już po około tygodniu od zasiania.
Sposób wysiewu
Dołeczki, do których włożysz nasiona kopru powinny być głębokie na około 3 cm. Nie powinny one znajdować się tuż obok siebie, a w odległości 25 cm lub nawet większej. Jeśli nie masz możliwości wygospodarowania oddzielnej grządki na koper, nie rezygnuj z wysiewu. Z powodzeniem możesz posiać go pomiędzy innymi warzywami, np. sałatą, cebulą czy rzodkiewkami.
Przerzedzanie
Gdy zauważysz, że koper zaczyna wypuszczać pierwsze pędy, pamiętaj o przerzedzaniu. Zrób to także po deszczu lub podlewaniu. Regularne przerzedzanie sprawia, że wzrost kopru nie spowalnia. Przerzedzaj też koper, gdy na łodygach pojawi się kilka pierwszych liści. Pozwoli to zachować optymalną odległość pomiędzy roślinami, która wynosi 3-5 cm.
Letni wysiew koperku nie jest skomplikowanym zadaniem. Poza powyższymi wskazówkami, zwracaj też uwagę na stan gleby. Pamiętaj o regularnym podlewaniu i nawożeniu w razie potrzeby. Dzięki właściwie zaplanowanej uprawie możesz zajadać się świeżym koperkiem aż do nadejścia zimy.
Comments are closed.