Jak przygotować idealne pierogi – okazuje się, że całe życie źle je robiłam. Każda gospodyni powinna znać ten trik

Pierogi stały się już niemalże daniem narodowym i ikoną polskości. Kocha je każdy, choć nie każdy przepada za ich robieniem.

Lepienie wymaga czasu, cierpliwości i zwykle okupione jest bólem palców. Na dodatek ciasto do pierogów łatwo zepsuć. Oby tego uniknąć, zdradzę Wam przepis na idealne ciasto, które udaje się zawsze!

Bez względu na to, czy szykujecie pierogi z owocami na słodko, pierogi z mięsem, a może wigilijne z kapustą i grzybami, konieczne jest dobre, delikatne ciasto składające się z mąki, soli i wody. Większość osób popełnia jednak fundamentalny błąd i dodaje wodę zimną, podczas gdy najlepiej sprawdza się mleko lub bardzo ciepła woda.

Jak więc przyrządzić idealne pierogi? Oto przepis:

  • jedna szklanka mleka lub wrzącej wody;
  • dwie szklanki mąki;
  • sól w ilości wedle uznania;
  • opcjonalnie: odrobina sody oczyszczonej i oleju.

Jeśli podoba wam się powyższy przepis, nie wahajcie się podać go dalej znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!