Zapisz ten przepis, bo będziesz często do niego wracać. Przepis na racuchy idealne.
Wszyscy wiemy, jak wybredne w kwestii jedzenia mogą być dzieci. Przemycenie owoców i warzyw do ich menu to nie lada wyczyn, więc zacznijmy od owoców.
Zdarzają się i takie ancymonki, które nie lubią jabłek, a które przecież są jednymi z najzdrowszych owoców. Ten przepis sprawi, że zjedzą wszystko do czysta i poproszą o dokładkę.
Składniki:
- 2 jaja
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżki cukru
- sól
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanką tartych jabłek
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek i żółtka wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Do żółtek powoli dosypujemy mąkę, uważając, by nie zrobiły się grudki. Białka ubijamy, dodajemy do żółtek wraz z startymi jabłkami. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Do racuszków można dodać nieco proszku do pieczenia (pół łyżeczki), wtedy nieco urosną i będą pulchniejsze.
Comments are closed.