To ciasto jest doskonałe: Szybkie strudle z nadzieniem makowo-jabłkowym.

Doskonałe strudle z ciasta z bitej śmietany. Ciasto jest miękkie, pyszne i dosłownie rozpływa się w ustach.

Jako nadzienie wybrałam jabłka i mak, ale możesz użyć dowolnego nadzienia.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie bitej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 6-8 sztuk jabłka
  • mak mielony
  • cukier z kaszy manny
  • mielony cynamon
  • bułka tarta

Do posmarowania:

  • masło
  • rum

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki na ciasto.

Jeśli ciasto jest zbyt sztywne, dodaj trochę mleka. Odstaw ciasto na pół godziny. Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach.

Ciasto podziel na trzy części, każdą część rozwałkuj, posyp bułką tartą, jabłkami, makiem, cukrem i cynamonem.

Zwiń w strudla, zamknij końce i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj strudle roztopionym masłem wymieszanym z rumem i upiecz w rozgrzanym piekarniku. Piecz około 30 minut w temperaturze 200°C.

Gotowe strudle można posmarować resztą masła i rumu. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!