Jabłkowe tornado z czekoladą i kwaśną śmietaną: Prawdziwe odkrycie kulinarne. Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil

Do tego ciasta, z pewnością, wrócisz jeszcze wiele razy.

Dziecinnie proste w przygotowaniu, a do tego nadzwyczajnie pyszne. Idealne na każdą okazję, zachwyci wszystkich miłośników słodkich deserów.

Składniki:

  • 5 sztuk jabłek
  • 2 tabliczki czekolady
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2-3 łyżki kakao
  • ulubiony dżem
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie małego proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Umyte jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mąkę, mleko, jajka, olej, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, wanilię, cynamon i proszek do pieczenia połącz razem w misce. Do tak przygotowanej masy dodaj starte wcześniej jabłka i całość dokładnie wymieszaj. Przygotuj formę o wymiarach 30 x 40 cm – spód wysmaruj masłem lub olejem.

Do gotowej formy przelej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz przez około 30 minut. Upieczone ciasto posmaruj z wierzchu ulubionym dżemem.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie lekko ostudź. Gdy delikatnie się schłodzi rozmieszaj ją ze śmietaną.

Przygotowaną mieszanką nasmaruj gotowe ciasto. Dla lepszego efektu wizualnego wierzch ciasta możesz ozdobić startą czekoladą. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!