Jabłkowe tornado z czekoladą i kwaśną śmietaną: Prawdziwe odkrycie kulinarne. Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil
Do tego ciasta, z pewnością, wrócisz jeszcze wiele razy.
Dziecinnie proste w przygotowaniu, a do tego nadzwyczajnie pyszne. Idealne na każdą okazję, zachwyci wszystkich miłośników słodkich deserów.
Składniki:
- 5 sztuk jabłek
- 2 tabliczki czekolady
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2-3 łyżki kakao
- ulubiony dżem
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie małego proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Umyte jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mąkę, mleko, jajka, olej, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, wanilię, cynamon i proszek do pieczenia połącz razem w misce. Do tak przygotowanej masy dodaj starte wcześniej jabłka i całość dokładnie wymieszaj. Przygotuj formę o wymiarach 30 x 40 cm – spód wysmaruj masłem lub olejem.
Do gotowej formy przelej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz przez około 30 minut. Upieczone ciasto posmaruj z wierzchu ulubionym dżemem.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie lekko ostudź. Gdy delikatnie się schłodzi rozmieszaj ją ze śmietaną.
Comments are closed.