Najlepszy jogurt naturalny, który przygotujesz sama – Potrzebujesz do tego tylko mleka i drożdży.

  • 3 łyżeczki drożdży,
  • 5 l mleka.

W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na to, że nawet małego kupione w okolicznym sklepie nadaje się do przygotowania domowego jogurtu. Oczywiście można wybrać mleko, które pochodzi bezpośrednio na przykład z miejskiego ryneczku od gospodarza. Na początek wlej mleko, które ma temperaturę pokojową do rondla.

Następnie należy doprowadzić mleko do wrzenia. Do tego celu kuchenka powinna być ustawiona na średni promień lub połowę mocy, a całość należy gotować przez 15 minut. Gdy to zrobimy należy ściągnąć mleko z ognia i przelać do słoików. Następnie należy zaczekać aż całość ostygnie do 45 stopni.

Temperaturę mleka można sprawdzić w prosty sposób na przykład za pomocą termometru kuchennego. Następnie z każdego ze słoików należy zabrać po jednej łyżce stołowej mleka i wlać ją do osobnej miski. Następnie do mleka w misce należy dodać drożdże.

Całość należy dokładnie wymieszać aż do momentu gdy drożdże całkowicie się rozpuszczą w mleku. Tak powstałą masę należy równomiernie rozprowadzić w każdym ze słoików. Następnie każdy słoik należy przykryć ręcznikiem papierowym i nałożyć pokrywkę na wierzch ale nie należy jej dokręcać.

Co więcej słoiki należy dodatkowo przykryć kocem lub kilkoma ręcznikami kuchennymi i tak pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. Dopiero następnego ranka jogurt będzie gotowy. Wówczas należy ściągnąć koc z bądź ręczniki kuchenne i zakręcić słoiki.

Gotowy produkt należy przechowywać w lodówce. Jogurt ten doskonale sprawdzi się do płatków owsianych na przykład na śniadanie bądź jako dodatek do deserów.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!