Palce lizać. Przepis na pełen aromatu kalafior z delikatnym środkiem, a chrupkim na zewnątrz.

Jeśli szukasz dania, które doskonali sprawdzi się jako dodatek do dania głównego, bądź jako lekki podwieczorek, kalafior w panierce będzie jednym z lepszym wyborów.

Jego przygotowanie nie trwa długo, dzięki czemu w krótkim czasie przyrządzisz ciepły, zdrowy posiłek. Poniżej znajdziesz przepis, który w prosty sposób podpowie Ci jak wykonać tę lekkostrawną przekąskę.

Składniki:

  • kalafior;
  • 2 jajka;
  • szklanka wody;
  • 110 g mąki pszennej;
  • 15 ml mleka;
  • łyżeczka czarnego pieprzu;
  • łyżeczka kurkumy;
  • łyżeczka zmielonej czerwonej papryki;
  • łyżeczka tymianku;
  • łyżeczka papryczek chili;
  • łyżeczka soli;
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Umyj kalafior, po czym pokrój go na duże kawałki.

Zagotuj 200 ml wody w garnku, bądź w dosyć głębokiej patelni.

Kalafior pokrojony na plastry przełóż do garnka, bądź na patelnię, po czym gotuj go przez 7-8 minut.

W tym czasie przygotuj mieszankę, w której obtoczysz kalafiora. W miseczce połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce ubij jajka wraz z mlekiem. Obtocz kalafior w mące, potem w jajkach ubitych z mlekiem i na końcu – w powstałej sypkiej mieszance.

Tak przygotowane plastry kalafiora smaż na rozgrzanym oleju. Gdy uzyskają złoty kolor będą gotowe do jedzenia. Przekąskę możesz podawać z ulubionym sosem.

Życzymy smacznego 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!