Każdy się skusi na kalafior na zimę. Prosty i pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny.
Dziś proponujemy Ci przepis na pyszny kalafior na zimę. Tego typu przetwory po prostu muszą znaleźć się w spiżarni każdej gospodyni.
Kalafior przygotowany w ten sposób jest po prostu przepyszny i będzie doskonałym uzupełnieniem nie tylko codziennego, ale i świątecznego stołu.
Składniki
- 4 kilogramy kalafiora
- 2 marchewki
- 5 sztuk papryki
- seler naciowy
- czosnek
- ziarna pieprzu do smaku
- ostra papryka do smaku
Na 1 litr marynaty
- 1,5 łyżki soli
- 2,5 łyżki cukru
- 30 mililitrów octu
Przygotowanie
Kalafior podziel na małe kwiatostany i dokładnie umyj. Usuń nasiona z papryki i pokrój na cienkie długie kawałki. Pokrój marchewki w plastry. Weź słoiki. Dodaj 2-3 ząbki czosnku do każdego, odrobinę ostrej papryki do smaku, ziele angielskie (2-3 szt.) i czarny pieprz (5-6 szt.).
Włóż 2-3 małe kawałki selera do słoików, kolejno włóż ciasno kalafior, paprykę i marchewkę. W rezultacie otrzymasz osiem litrowych słoików. Wlej wodę na patelnię i przygotuj 4 litry marynaty. Tj. Wszystkie produkty marynaty weź w większych ilościach. Dodaj cukier, sól do rondla z wodą i włóż na ogień.
Doprowadź marynatę do wrzenia. Wlej ocet (30 ml) do każdego słoika i napełnij go gorącą marynatą. Zakręć słoiki pokrywkami i sterylizuj około 10-15 minut. Następnie zwiń słoiki w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. A następnie włóż do spiżarni.
Comments are closed.