Pikantna marynowana kapusta – idealna surówka do obiadu. Każdy ją uwielbia.
Kapusta Kiszona jest uwielbiana w wielu krajach, również oczywiście w naszym. Jest ona niedrogim produktem bogatym w witaminę C, bez którego nie można sobie wyobrazić pysznego domowego obiadu.
Jeśli tak jak ja lubisz kiszoną kapustę, ale czasem brakuje Ci w niej pikanterii, to mam dla Ciebie genialny przepis. Dzięki niemu nadasz tej popularnej, zdrowej przekąsce jeszcze ciekawszego smaku.
Składniki
- Biała kapusta – 2 kg
- Marchewki – 4 sztuki
- Czosnek – 4 ząbki
- Papryka chili – 1 sztuka
- Woda – 1 litr
- Cukier – 100 gSól – 2 łyżki
- Ziele angielskie – 10 ziarenek
- Liść laurowy – 4 sztuki
- Goździk – 5 sztuk
- Olej słonecznikowy – 100 ml
- Ocet – 100 ml
Przygotowanie
Przede wszystkim umyj i posiekaj kapustę w dowolny dogodny dla Ciebie sposób. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Posiekaj czosnek i ostrą paprykę na małe kawałki lub cienkie plasterki.
Przygotuj marynatę: rozpuść cukier w litrze wody, dodaj sól, pieprz, goździki, liść laurowy i zagotuj. Zdejmij z ognia i ostudź. Wlać olej i ocet do mieszanki.
Włóż kapustę do wygodnego pojemnika, naprzemiennie z czosnkiem i papryką i zalej marynatą.
Połóż wybrany, ciężki przedmiot na wierzchu i pozostaw chrupiącą przekąskę w lodówce na 24 godziny.
Do tego przepisu możesz wybrać również młodą kapustę, będzie gotowa jeszcze szybciej. Ważną zaletą tego dania jest również to, że pikantną przekąskę można długo przechowywać w lodówce bez obaw o jej popsucie.
Comments are closed.