Pieczona kapusta po francusku – o wiele lepsza niż gołąbki. Mój hit na każdym przyjęciu
Czy istnieje lepsze danie z kapusty niż domowe gołąbki?
Tym przepisem na kapustę po francusku z piekarnika, udowadniamy, że tak. Ostrzegamy: eksplozja smaku gwarantowana.
Składniki:
- kapusta: 1 kg
- mięso mielone: 800 gram
- ziemniaki/ ryż: 500 kg
- cebule: 3 sztuki
- jajka: 5 sztuk
- mleko: 120 ml
- kwaśna śmietana: 200 gram
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Usuń wierzchnie liście kapusty. W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie włóż główkę kapusty i poczekaj, aż liście zaczną odchodzić od głąba.
Po tym czasie gotuj liście kolejne 2 minuty, następnie wyjmij je i osusz. Wytnij twarde części liści. Obierz i posiekaj drobno cebule. Rozgrzej niewielką ilość oleju na większej patelni, następnie zeszklij na nim pokrojone cebule.
Do cebuli dodaj mielone mięso. Smaż całość na niewielkim ogniu, aż mięso zmieni kolor. Dopraw do smaku i odstaw do ostygnięcia.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Jeśli dodajesz ryż zamiast ziemniaków, ugotuj go na sypko.
Ziemniaki lub ryż dodaj do mięsa na patelnię po czym smaż, aż ziemniaki/ryż lekko zmiękną. Całość posól i popierz, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz odstaw na bok. W misce ubij jajka i dodaj mleko. Liście kapusty rozłóż na dnie naczynia żaroodpornego, aby całkowicie go przykryły.
Następnie rozprowadź na nich równomiernie połowę porcji nadzienia z mięsa i warzyw. Farsz polej całością masy jajek z mlekiem. Przygotuj kolejną warstwę: rozłóż liście kapusty, na niej farsz. Przykryj całość pozostałymi liśćmi kapusty i posmaruj kwaśną śmietana. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Danie z kapusty zapiekaj przez około 40 minut.
Pieczona kapusta z farszem mięsno-ziemniaczanym lub ryżowym to prosty sposób na przygotowanie sycącego obiadu, kolacji czy też dania na wyjątkowe okazje.
Comments are closed.