Pyszna karkówka – Każda gospodyni musi znać ten przepis – Obłędny smak
Jeśli nie wiesz jakie mięso przygotować na rodzinne przyjęcia bądź świąteczne obiady to dylemat masz już z głowy. Poniższe danie przygotujesz w jednym garnku.
Przygotuj je dzień wcześniej a całość zapiecz przed podaniem. Mięso zaskoczy Cię aromatem i pozostanie soczyste, gwarantuję!
Składniki:
- kilogram karkówki;
- pół kilo pieczarek;
- 3 cebule;
- mąka do obtoczenia;
- słodka papryka w proszku;
- sól, pieprz;
- olej do smażenia.
Sos:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego;
- 2 łyżki cukru;
- 2 łyżki sosu sojowego bądź maggi;
- 2 łyżki octu;
- 8 łyżek wody.
Pokrój karkówkę w plastry i natrzyj solą, pieprzem i papryką. Włóż mięso do naczynia i nakryj folią spożywczą, następnie pozostaw w lodówce na kilka godzin. Po upływie czasu obtocz każdy kawałek w mące i obsmaż po obu stronach. Przygotowane plastry ułóż w naczyniu żaroodpornym bądź brytfannie.
Pokrój cebulę w talarki, a pieczarki w paski, następnie ułóż je na wierzchy karkówki. Pozostałe składniki posłużą Ci do sosu, którym polejesz całość. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Tak przygotowana karkówka powinna spędzić około półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Comments are closed.