Dobre mięso, które zawsze masz pod ręką – wystarczy otworzyć słoik. Marynowana karkówka w słoikach.
Marynowane mięso, którego nie trzeba zamrażać, a mimo to zachowuje swoją świeżość nawet do 1 miesiąca.
Wypróbuj ten przepis i przygotuj praktyczny zapas smacznego i bardzo delikatnego mięsa.
Potrzebujesz:
- 2 kg karkówki
- 4 ząbki czosnku
- 40 g soli morskiej
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Przygotuj wysterylizowane słoiki i przystąp do obróbki mięsa. Pokrój je do takich rozmiarów, aby zmieściło się w słoikach.
Teraz przygotuj marynatę.
Możesz użyć 40 g soli morskiej lub 25-30 g soli kuchennej. Do soli dodaj czarny pieprz, majeranek i zmiażdżony czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj i obtocz w przyprawach mięso ze wszystkich stron.
Przechowuj je w lodówce przez 2 dni. Po tym czasie przełóż je do słoików i zamknij pokrywkami. Połóż bawełnianą szmatkę na dnie dużego garnka, ułóż na nim przygotowane słoiki i zalej wodą do 3/4 wysokości słoików.
Comments are closed.