Doskonały pieczony obiad jednogarnkowy: Karkówka na ziemniakach i cebuli.

Uwielbiam tą karkówkę, jest prosta, szybka w przygotowaniu i wszystko jest wykonane w jednym naczyniu do pieczenia.

Zainspiruj się przepisem, który od 25 lat króluje w naszej kuchni.

Składniki:

  • 800 g karkówki
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 4 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ulubiona przyprawa
  • sól
  • pieprz
  • trochę smalcu

Sos:

  • musztarda
  • 150 ml śmietany
  • świeże zioła

Przygotowanie:

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na cztery do sześciu plasterków. Przyprawić solą i posypać ulubionymi przyprawami lub ziołami. Natrzyj plasterki musztardą po obu stronach karkówki. Odstaw na chwilę i przygotuj resztę dodatków do pieczenia .

Ziemniaki obrać i pokroić w paski. Włóż je do naczynia do pieczenia i dodaj smalec (około jednej do dwóch łyżek stołowych). Posolić i wymieszać tak, aby ziemniaki były pokryte smalcem z solą . Pokrój cebulę na pół koła.

Na małej ilości oleju cebulę smażymy do uzyskania szklistego i lekko złocistego brązu . Gdy cebula stanie się złocista, dodaj pokrojony czosnek. Podsmaż wszystko razem. Rozprowadź mieszankę cebuli i czosnku równomiernie na ziemniakach. Umieść karkówkę na górze. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Czas pieczenia to około 35-45 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć i upiec. Delikatnie ostudź i podawaj na stół. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!