Deser karmelowy – Przekonaj się, jakie są smaczne. Warto zapisać ten przepis
Dzisiaj pokażę Wam, jak zrobić pyszny deser karmelowy, który rozpływa się w ustach. Jest to prosty przepis, który z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Składniki
- ~2 szklanki mleka (500ml)
- 1/3 szklanki cukru (60g)
- 2 średnie jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- Gorąca woda
Przygotowanie
W rondelku zagotuj mleko. W osobnym garnku, na średnim ogniu, rozpuść cukier, nie mieszając, aż do uzyskania karmelizacji. Na małym ogniu, stopniowo dodawaj przegotowane mleko do karmelu, ciągle mieszając, aż karmel ponownie się rozpuści. Odłóż na bok. W misce ubij 2 średnie jajka. Dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego (opcjonalnie). Stopniowo dodawaj masę karmelową do jajek, szybko mieszając, aby jajka się nie przypaliły.
Przeciśnij mieszaninę przez sitko, aby uzyskać gładką konsystencję. Przykryj folią spożywczą. Przygotuj naczynie do pieczenia i wlej do niego gorącą wodę. Umieść w nim pojemnik z masą karmelową. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Schłodź deser w lodówce przez 2-3 godziny przed podaniem. Po schłodzeniu deser można udekorować sosem karmelowym lub dowolnymi orzechami (opcjonalnie).
Comments are closed.