Ten prosty, ale efektowny deser jest pełen aromatu kawy i pysznie wilgotny. Przepis.
To delikatne, pachnące ciasto kawowe z pewnością stanie się hitem na stole. Ten tort kawowy zachwyci miłośników kawowych przysmaków.
Składniki:
- 4 jajka (rozmiar L)
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2,5 szklanki mąki
- 2 czubate łyżki stołowe skrobi
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- Gorąca woda: 0,5 szklanki
Do dekoracji:
- Tabliczkę czekolady roztopić w gorącej kąpieli wodnej.
- Dekoracje z orzechów laskowych i włoskich
Wykonanie:
Zmiksuj jajka w mikserze i stopniowo dodawaj cukier. Wmieszaj olej i wodę. Wymieszaj masę za pomocą trzepaczki kuchennej. Wmieszaj przesiane mąki, skrobię, kakao w proszku i proszek do pieczenia. Użyj trzepaczki, aby wszystko połączyć.
Przełóż ciasto do formy na muffiny i piecz przez 20 minut. Piecz ciasto w temperaturze 180° przez 30-40 minut lub do uzyskania złotego koloru. Następnie przygotuj napar z kawy. W misce połącz kawę rozpuszczalną, cukier i gorącą wodę. Następnie do tak przygotowanego napoju dodaj mleko.
Podawać ciasto z napojem mleczno-kawowym. Gdy ciasto będzie już dobrze nasączone, ostudź je, a następnie wyjmij z formy. W miseczce rozpuść czekoladę i polej nią ciasto. Dodaj tyle orzechów, ile chcesz.
Comments are closed.