Wystarczy kilka chwil, aby przygotować to pyszne ciasto kefirowe. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.
Jeśli pieczenie ciast nie jest Twoją mocną stroną, to nie przejmuj się. Te ciasto wychodzi każdemu!
Ma przepyszny smak i niezwykle puszystą konsystencję! Idealnie sprawdza się jako deser do niedzielnego obiadu! Jest też fajną opcją, gdy przychodzą niezapowiedziani goście a Ty nie masz w domu nic słodkiego. Przygotujesz je w prosty i błyskawiczny sposób.
Składniki»
- 120 g masła
- 250 g cukru
- 3 całe jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 ml kefiru
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Lukier»
- 1 łyżka cukru pudru
- 60 ml mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania»
Na początku przygotuj formę na ciasto. Wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą.
Następnie przełóż masło do miski, wsyp cukier i ubijaj do momentu aż zbieleje. Zajmie Ci to około 2 minuty. Do powstałej masy dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko ubijaj jeszcze przez kolejne 2 minuty.
Przygotuj osobną miskę, do której przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko przemieszaj.
Do płynnych składników wlej kefir i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie małymi porcjami dodawaj wcześniej przygotowane suche składniki i wszystko dokładnie wymieszaj.
Tak powstałą masę przelej do formy i wyrównaj powierzchnię. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez około 40-45min.
Przed wyciągnięciem sprawdź patyczkiem, jeśli będzie suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe. Jeszcze gorące wyjmij z formy.
Następnie zajmij się przygotowaniem lukru. Do miski wsyp cukier puder, wlej mleko i sok z cytryny. Wszystko ucieraj do chwili rozpuszczenia się cukru. Gdy ciasto wystygnie polej je gotowym lukrem.
Comments are closed.