Domowy chleb kefirowy – dla początkujących. Gotowy w godzinę. Szybko i pysznie, bez drożdży i zakwasu.
Marzysz o upieczeniu własnego chleba, jednak przerażają Cię te wszystkie czynności, jakie należy wykonać?
Martwisz się, że nie wyjdzie Ci zakwas lub ciasto nie urośnie? Mamy dla Ciebie przepis na chleb bez zakwasu i drożdży! To jak? Spróbujesz?
Potrzebne składniki:
- kefir – 200 ml
- mąka żytnia – 220 g
- otręby – 40 g
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- nasiona kolendry (1,5 łyżeczki)
- sok z cytryny (1,5 łyżeczki)
- sól (łyżeczka)
- cukier (łyżeczka)
- soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)
- nasiona lnu
- olej do smarowania
Sposób przygotowania:
Sodę wymieszaj z kefirem i sokiem z cytryny. Dopraw solą, cukrem i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru. Dodaj otręby ( na przykład owsiane) i oliwę z oliwek oraz nasiona lnu. Mąkę żytnią przesiej i wsyp do mieszanki, wyrabiając ciasto. Powinna powstać nieco klejąca się bryła. Umieść ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz około 40 – 6- minut. Jak widzisz rozpiętość czasowa jest dosyć duża, gdyż zależy to od konkretnego modelu piekarnika. Musisz po prostu wyczuć odpowiedni moment, gdyż jak nikt inny znasz swój sprzęt.
Jak widzisz przygotowanie domowego chleba żytniego jest niezwykle proste. Chlebek jest bardzo smaczny, a także pożywny i zdrowy. Kiedy podana przez nas wersja znudzi CI się, możesz ją dowolnie modyfikować, zmieniając użyte dodatki.
Chlebek jaki prezentujemy, jest niskokaloryczny, idealnie sprawdzi się więc w przypadku osób na diecie, chorych na cukrzycę i tym podobne. Dzięki zawartości otrębów oraz pominięciu w przepisie drożdży, chleb poprawia w znacznym stopniu pracę jelit, oczyszcza naczynia krwionośne z toksyn. Warto więc spożywać go ze względów zdrowotnych.
Comments are closed.