Kiszona kapusta w 3 dni – oto babciny sposób – Rewelacyjny smak, samo zdrowie
Wystarczą trzy dni, aby przygotować sobie słoik pełen zdrowia i potrzebnych dla organizmu witamin. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.
Kapusta zawiera dużo witamin, w tym witaminę C. Zwiększa ona odporność na infekcje wirusowe, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo przyczynia się do wchłaniania żelaza oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Szacuje się, że w 100 gramach kapusty kiszonej mieści się aż 70 gram kwasu askorbinowego.
To praktycznie dzienna zalecana dawka dla dorosłej osoby. Kapusta kiszona przygotowana w słoiku posiada błonnik i pektyny jak również witaminy: A, B1, B2, E, PP, K, H, U. Jak widać – nie trzeba dłużej już przekonywać do wypróbowania tego prostego przepisu, aby dostarczyć sobie cenne witaminy. Kapustę zaleca się jeść nawet codziennie – min. 100 gram.
Dzięki temu można zapomnieć co to wirus, przeziębienie i zbędne kilogramy.
Kapusta kiszona to jeden z najbardziej zdrowych i pysznych warzyw. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale warto wypróbować poniższy przepis, gdyż wystarczy na kilka dni spożywania jego cennej zawartości. Wystarczy zaledwie marchew jako dodatek. Warto dbać o zdrowie.
Składniki na sałatkę:
- 1 słoik o pojemności 3 l,
- 2,5 kg świeżej kapusty,
- 1 marchew,
- 3 liście laurowe.
Składniki na solankę:
- 1/2 l wody,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania solanki:
Do wrzącej wody dodać sól, wymieszać i ponownie zagotować, a potem odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Comments are closed.