Kiszona kapusta w 3 dni – oto babciny sposób – Rewelacyjny smak, samo zdrowie

Kapustę posiekać na małe paski ręcznie lub za pomocą specjalnej tarki. Marchewkę pokroić w małe paski. Układać kolejno w słoiku – liść laurowy, warstwa kapusty, marchewka. Wszystko układać naprzemiennie tworząc warstwy i ugniatać rękami lub drewnianą łyżką.

Kiedy słoik będzie w połowie pełny, ułożyć kolejny 1 liść laurowy i włożyć kolejny już po napełnieniu słoika – stąd wystarczą 3 sztuki.

Kapustę zalać zimną solanką i ubić ją używając łyżki, tłuczka albo rąk.

Przygotowany w pełni słoik włożyć np. do większej miski lub garnka, dlatego że podczas procesu fermentacji solanka wyleje się ze słoika. Kapustę należy zostawić w temperaturze pokojowej na 2 dni. Co jakiś czas można wymieszać kapustę za pomocą noża, a po dwóch dniach należy zamknąć szczelnie słoik i na jeden dzień wstawić go do lodówki. Po upływie tego czasu kapusta jest już gotowa do spożycia.

Można zwiększyć produkowaną ilość i przygotować kapustę w beczce lub wiadrze pamiętając o automatycznym podnoszeniu pozostałej ilości składników adekwatnie do zwiększanej proporcji. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!