Zapisz i wypróbuj nasz przepis, warto – Przepis na smaczne, zdrowe i bogate klopsiki.
Kiedy mówisz „klops”, na pewno myślisz o kurczaku lub wieprzowinie. Ale wiedz, że istnieją również postne warianty klopsików, które są bardzo smaczne i szczególnie zdrowe.
Wyjątkowy przepis na niesamowite klopsiki bezmięsne.
Składniki:
- 2-3 kromki chleba (nie świeże)
- 2 szklanki białej fasoli
- 2 cebule
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 6 ząbków czosnku
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 100 g twardego sera
- liść laurowy (do aromatyzowania)
- koperek
- pietruszka
- 50 g mąki
- Sól
Przygotowanie:
Pokrój cebulę, pietruszkę i marchew. Fasolę gotujemy w garnku. Po peklowaniu dodać pokrojone warzywa, sól i liść laurowy.
Gdy fasola będzie dobrze ugotowana, spuść wodę do miski. Nie nalewamy wody. Wyciągamy z niego liść laurowy i moczymy chleb.
Do namoczonego chleba dodaj zmiażdżony czosnek. Dodajemy również posiekany koperek, pietruszkę i wszystko mieszamy z tartym serem. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Ubij blenderem (lub zmiel maszynką).
Z mieszanki tworzymy klopsiki. Obtaczamy je w mące. Smażymy na oleju (możemy je również upiec w piekarniku). Ryż ugotować w wodzie z fasoli. Powinniśmy mieć około 3 szklanek wody, jeśli nie, dodamy wodę.
Comments are closed.