Klopsiki z ziemniakami – Smak mile zaskoczył mnie i gości. Każda gospodyni musi znać ten przepis
Przepisów na klopsiki jest pewnie tyle, ilu jest kucharzy. Jest to danie popularne chyba pod każdą szerokością geograficzną.
O charakterze potrawy decydują kulinarne niuanse i wykorzystywane składniki oraz przyprawy. Bardzo smaczną propozycją są klopsiki z kulkami ziemniaczanymi, których sekret tkwi w dużej ilości czosnku.
Na początku przygotujmy klopsiki.
Mięso (400 g mielonej wieprzowiny) mieszamy z drobno posiekaną średniej wielkości cebulą. Dodajemy jedno jajko, cztery łyżki bułki tartej, sól i pieprz. Wszystko łączymy, a powstałą masę formujemy w klopsiki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego.
Następnie przystępujemy do wykonania kulek ziemniaczanych.
Przygotowujemy około 400-500 g gorącego puree ziemniaczanego. Do puree dodajemy łyżkę masła, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Wbijamy jedno jajko i ponownie mieszamy. Kroimy w kostkę 100 g twardego sera. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki i do każdej wkładamy kawałki sera.
Klopsiki i kulki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej smarujemy masłem. Kulki ziemniaczane smarujemy olejem roślinnym. Teraz najważniejsze dla smaku i aromatu: czosnek. Nie oszczędzamy – na klopsikach i kulkach równomiernie rozkładamy 8-10 ząbków. Całość posypujemy tymiankiem i, ewentualnie, ulubionymi przyprawami.
Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Danie pieczemy przez około 40 minut. Po wyciągnięciu naczynia z piekarnika naszym oczom ukaże się urzekający widok rumianych kulek i klopsików, a w nozdrza uderzy oszałamiający aromat czosnku i ziół.
Potrawę najlepiej serwować z sałatką – zapewne każdy ma ulubioną. Jako dodatek do klopsików z kulkami ziemniaczanymi świetnie sprawdzi się chrupiąca kapusta kiszona. Mogą to być również inne kiszonki (bardzo zdrowe), czy też marynowane lub świeże warzywa.
Comments are closed.