Klopsiki, które uwielbiałaś w dzieciństwie – To tradycyjny przepis, który wszyscy uwielbiamy.
Ten przepis sprawi, że poczujesz nostalgię za smakami z dzieciństwa i będziesz mógł na chwilę powrócić do tamtych wspomnień. Smakowały wyśmienicie, niezależnie od sposobu podania. Teraz możesz je zrobić w domu.
Istnieje kilka sekretów przyrządzania klopsików. Aby uzyskać niepowtarzalny, pyszny smak, należy użyć odpowiedniej ilości mięsa i chleba. Przepis nie zawiera też jajek. Dzięki temu można było zaoszczędzić czas, co pozwoliło zachować delikatny smak mięsa.
Potrzebne składniki:
- Szklanka wody lub mleka
- Olej roślinny
- Pół kilograma mięsa mielonego (dowolny rodzaj, ale najlepiej mieszanka wołowiny i wieprzowiny).
- Około pół bochenka czarnego chleba (30 dekagramów).
- Jedna duża lub dwie małe cebule
- Czarny pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania chleba. Oddziel skórkę od miękkiego środka. Pozwól mleku lub wodzie wsiąknąć w środek. Następnie wysusz skórkę w piekarniku przez kilka minut, aby powstały okruchy.
Jeśli używasz maszynek do mielenia mięsa, drobno je posiekaj. Możesz też użyć gotowego mięsa mielonego. Obrać, umyć i posiekać cebulę.
Do mięsa dodaj bułkę tartą, która została namoczona w mleku i wodzie. Aby obtoczyć klopsiki, zmiel suchą skórkę na bułkę tartą.
Połącz mięso z cebulą, przyprawami i bułką tartą. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Gdy wszystko będzie gotowe, mokrymi rękoma możesz formować klopsiki, a następnie obtoczyć je w pozostałej części bułki tartej. Grubość każdego klopsa nie powinna przekraczać 1,5 cm. Dzięki temu będą się równomiernie piec.
Na koniec usmaż oba boki na patelni. Klopsiki można też upiec w piekarniku w tradycyjny sposób. Klopsiki podawaj z tłuczonymi ziemniakami, ulubioną sałatką lub marmoladą. Życzymy szczęśliwego powrotu do dzieciństwa.
Comments are closed.