Nie jadłaś jeszcze tak dobrych: Przepis na przepyszne szare kluski z ziemniaków.

Brak pomysłu na obiad? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis, a zakochasz się w szarych kluskach przygotowanych na bazie ziemniaków, z niezwykle pasującym do nich dodatkiem w postaci kiszonej kapusty!

Przepis ten nie jest skomplikowany, a niesamowity smak wynagradza czas i pracę włożoną w przygotowanie tejże potrawy. Dodatkowo, umieszczone na dole niezwykle pomocne w trakcie gotowania wskazówki, ułatwią przygotowanie dania i sprawią, że zaserwujesz je w najlepszej, możliwej odsłonie.

Składniki:

  • ziemniaki – 2 kg
  • jajko – 1 szt.
  • mąka pszenna – ok. 2-3 szklanki (w zależności od konsystencji)
  • cebula – 1 szt.
  • kiszona kapusta – 75 dag
  • 200 ml wody
  • przyprawy: 1 liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego lub 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • dodatkowo 2/3 plastry wędzonego boczku lub słoniny (do omaszczenia klusek)

Sposób wykonania:

Ziemniaki obierz i opłucz w zimnej wodzie, a następnie zetrzyj na tarce. Tak przygotowaną papkę umieść na położonym nad talerzem cedzaku aby część, która zostanie odsączona, zebrała się w jednym miejscu. Na jej spodzie powinna zebrać się naturalna skrobia.

W tym czasie przygotuj kapustę, uprzednio sprawdzając jej smak (jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz ją w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij). Posiekaj warzywo. W garnku przeznaczonym do późniejszego duszenia kapusty wytop boczek, podsmażając go na średnim ogniu. Gdy mięso się zarumieni, dodaj kapustę liść laurowy oraz ziele angielskie.

Duś całość pod przykryciem na wolnym ogniu, w razie potrzeby zamieszaj oraz podlej wodą, Odsączone ziemniaki przełóż do miski. Powstały sok ostrożnie odlej, a wytrąconą skrobię dodaj do ziemniaków. Wbij do nich również jajko i wymieszaj z mąką. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, możesz dolać do niego sok z ziemniaków (konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę).

Zagotuj w garnku osoloną wodę. Z ciasta formuj kluski i wrzucaj do wrzątku (nabierając ciasto łyżką sparzoną wcześniej w gorącej wodzie, co ułatwia nabieranie i odrywanie się kluski od powierzchni łyżki). Gotuj przez czas około 3-5 minut. Gotowe już kluski przełóż na cedzak, aby obciekły z nadmiaru wody.

W międzyczasie obierz cebulę i pokrój w kostkę, a także pokrój w cienkie paski boczek lub słoninę. Umieść razem na patelni, aż do momentu, gdy cebula się zeszkli, a tłuszcz wytopi. Przepyszne kluski z ziemniaków są gotowe, podawaj je omaszczone cebulką i boczkiem lub słonia oraz koniecznie z porcją przygotowanej wcześniej kiszonej kapusty. Smacznego!

Cenne wskazówki:

  • w naczyniu, w którym gotują się kluski, umieść ich tylko tyle, aby jedną warstwą przykryły dno (możesz ugotować je na kilka razy lub jednocześnie gotować w dwóch garnkach)
  • mąkę dodawaj stopniowo, gdyż jej potrzebna ilość jest uzależniona od poziomu nawodnienia użytych ziemniaków (pamiętaj, że w razie potrzeby możesz rozrzedzić ciasto powstałym z odcedzanych ziemniaków sokiem)
  • do ciasta nie dodawaj soli, a jedynie ugotuj kluski w osobnym wrzątku (ewentualnie możesz je dosolić jeszcze na talerzu)
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!