Najlepsze zrobisz według tego, sprawdzonego przepisu. Smakują obłędnie: Knedle ze śliwkami.
Cały sekret najdelikatniejszego i najsmaczniejszego ciasta na knedle tkwi w…ziemniakach. Do przygotowania tych knedli, musisz więc wybrać odmianę najbardziej mączystą, z jak największą zawartością skrobi.
Aby w najprostszy sposób sprawdzić, która odmiana będzie najlepsza, przeprowadź łatwy test. Przekrój ziemniaka na pół i jeśli po ich złączeniu, skleją się ze sobą – będą idealne do przygotowania naszych knedli. Aby nie trzeba było dodawać dużej ilości mąki i ciasto było lekkie i miękkie, najlepiej będzie ugotować je w „mundurkach”. Dzięki temu nie będą wodniste i będziesz potrzebowała małej ilości mąki.
Kolejną ważną rzeczą, są najlepsze śliwki. Najbardziej sprawdzi się odmiana węgierki, które są soczyste, słodkie i małe. Do naszych knedli, możesz również użyć moreli lub truskawek. Owoce muszą być dobrze umyte i koniecznie trzeba usunąć z nich pestki. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
- ½ kg ziemniaków,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- odrobina soli,
- cukier,
- kwaśna śmietana,
- bułka tarta lub cukier do podania.
PRZYGOTOWANIE:
Dokładnie umyte ziemniaki w „mundurkach”, ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie, umyj śliwki w ciepłej wodzie, usuń pestki i osusz ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane śliwki włóż do miski, posyp cukrem i bułką tartą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
Cukier sprawi, że ciasto na knedle nie będzie wymagało dosładzania, a bułka tarta wchłonie nadmiar soku. Ziemniaki po ugotowaniu i wystudzeniu, przeciśnij przez praskę. Teraz dodaj do nich mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i trochę soli. Zagnieć lekkie, puszyste ciasto i uformuj z niego okrągłe placki.
Jeśli ciasto nieco klei się do dłoni, podsyp je delikatnie mąką. Przygotowane wcześniej śliwki, układaj na środku uformowanego placka i zawiń je, tworząc średnią kulkę. Śliwka musi być szczelnie zawinięta w ciasto, inaczej podczas gotowania, do środka dostanie się woda.
Comments are closed.