Najlepsze zrobisz według tego, sprawdzonego przepisu. Smakują obłędnie: Knedle ze śliwkami.

Cały sekret najdelikatniejszego i najsmaczniejszego ciasta na knedle tkwi w…ziemniakach. Do przygotowania tych knedli, musisz więc wybrać odmianę najbardziej mączystą, z jak największą zawartością skrobi.

Aby w najprostszy sposób sprawdzić, która odmiana będzie najlepsza, przeprowadź łatwy test. Przekrój ziemniaka na pół i jeśli po ich złączeniu, skleją się ze sobą – będą idealne do przygotowania naszych knedli. Aby nie trzeba było dodawać dużej ilości mąki i ciasto było lekkie i miękkie, najlepiej będzie ugotować je w „mundurkach”. Dzięki temu nie będą wodniste i będziesz potrzebowała małej ilości mąki.

Kolejną ważną rzeczą, są najlepsze śliwki. Najbardziej sprawdzi się odmiana węgierki, które są soczyste, słodkie i małe. Do naszych knedli, możesz również użyć moreli lub truskawek. Owoce muszą być dobrze umyte i koniecznie trzeba usunąć z nich pestki. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • ½ kg ziemniaków,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • odrobina soli,
  • cukier,
  • kwaśna śmietana,
  • bułka tarta lub cukier do podania.

PRZYGOTOWANIE:

Dokładnie umyte ziemniaki w „mundurkach”, ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie, umyj śliwki w ciepłej wodzie, usuń pestki i osusz ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane śliwki włóż do miski, posyp cukrem i bułką tartą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Cukier sprawi, że ciasto na knedle nie będzie wymagało dosładzania, a bułka tarta wchłonie nadmiar soku. Ziemniaki po ugotowaniu i wystudzeniu, przeciśnij przez praskę. Teraz dodaj do nich mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i trochę soli. Zagnieć lekkie, puszyste ciasto i uformuj z niego okrągłe placki.

Jeśli ciasto nieco klei się do dłoni, podsyp je delikatnie mąką. Przygotowane wcześniej śliwki, układaj na środku uformowanego placka i zawiń je, tworząc średnią kulkę. Śliwka musi być szczelnie zawinięta w ciasto, inaczej podczas gotowania, do środka dostanie się woda.

Tak przygotowane knedle, gotuj w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty od czasu, kiedy wypłyną na wierzch. Gotowe knedle, wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj na ciepło z masłem i cukrem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!