Kotlety błyskawiczne, które całą rodzinę w ekstazę wprowadzą. Czas zabrać się do roboty.
Niesamowity smak kotletów pożarskich, który odkryjesz raz, a pokochasz na zawsze. Oto receptura, dzięki której odkryjesz, jak łatwo jest je przygotować.
Czy wiesz, że mit o trudności przygotowania kotletów pożarskich jest mocno przesadzony? Mamy dla Ciebie banalnie prosty przepis, który pozwoli Ci podbić serca smakoszy swoim kulinarnym arcydziełem.
Potrzebne składniki:
- 800 g Filetu z kurczaka
- 10 Łyżek oleju słonecznikowego
- 80 g Masła
- 100 g Chleba
- 2 Jajka
- 1 Łyżeczka soli
- 6 Łyżek bułki tartej
A oto przepis, który zawróci Ci w głowie!
Zaopatrz się w kromki białego chleba i namocz je przez 10 minut. Wyciśnij po tym czasie płyn i przystąp do pokrojenia filetu z kurczaka na małe kawałki.
Pora na magię miksera! Razem zmiel chleb i mięso, a potem przełóż tę pyszną masę do miski. Wbij jajka i wymieszaj wszystko dokładnie. Nie zapomnij dodać soli – to małe ziarenko robi wielką różnicę!
Po uzyskaniu gładkiej masy, pora na dzielenie jej na osiem równych części. Te same losy spotykają masło – także powinno zostać podzielone na 8 równych, podłużnych części. Uformuj z mięsa placuszek, a na nim połóż kawałek masła.
Teraz przychodzi pora na artystę w tobie! Uformuj kotleta tak, aby masło było w jego środku. Oblep go bułką tartą, naciśnij całość nożem dla owalnego kształtu i na 20 minut schowaj do zamrażarki.
Po tym czasie, wydobyj kotlety i obsmaż na patelni z każdej strony do uzyskania delikatnej złotej skorupy.
Przełóż je potem na blaszkę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut.
Comments are closed.