Wystarczą proste składniki, by stworzyć przepyszny obiad. Soczyste i mięciutkie kotleciki z kapustą po morawsku.
Gdy marzysz o szybkim i tanim obiedzie, to idealnie sprawdzi się do tego młoda kapusta z mięsem mielonym. Co potrzebujemy do zrobienia takiego obiadu?
Składniki:
- 1 jajko,
- kapustę 300g,
- pietruszka około 3 gałązki, może być więcej,
- mięso mielone około 150g,
- kapustę około 300g,
- pieprz mielony około 0,5 łyżeczki,
- mąka pszenna około 3 łyżki,
- soda około 0,5 łyżeczki,
- cebula 75g,
- jedna łyżeczka soli,
- 2 łyżki śmietany.
Przygotowanie dania: kapusta-po-morawsku
Trzeba zacząć najpierw od pokrojenia całości cebuli wraz z kapustą. Możne te warzywa zetrzeć na tarce lub posiekać ostrym nożem. Następnie trzeba je zalać wrzątkiem i pozostawić w takiej wodzie przez około 2 minuty.
Kolejnym krokiem jest odcedzenie kapusty i cebuli. W osobnej misce można pokroić mięso mielone oraz pietruszkę. Pietruszkę zaleca się pokroić drobno.
Do tej miseczki z pietruszką i mięsem należy dodać dwie łyżki śmietany, jajko oraz łyżeczkę soli. Należy też dorzucić pół łyżeczki pieprzu czarnego, sody. Na koniec dodajemy też 3 łyżki mąki. Gdy już mamy wszystkie te składniki w misce, to trzeba je wymieszać. Najlepiej jest to zrobić dokładnie ręcznie.
Gdy już mamy wymieszane składniki to dodajemy też do tego kapustę i cebulę. Wtedy trzeba wymieszać wszystkie składniki razem. Ostatnim krokiem jest uformowanie z tej masy kotletów. Ustaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza i na foremkę wyłóż papier do pieczenia.
Na papierze równomiernie rozłóż kotlety. Kotlety trzeba piec około 30 minut. Kotlety z takiej mieszanki powinny być zarumienione. Gotowe kotleciki warto, jest podać posmarowane masłem lub sosem. Takie danie jest znakomite na różne imprezy okolicznościowe.
Comments are closed.