Wystarczą proste składniki, by stworzyć przepyszny obiad. Soczyste i mięciutkie kotleciki z kapustą po morawsku.

Gdy marzysz o szybkim i tanim obiedzie, to idealnie sprawdzi się do tego młoda kapusta z mięsem mielonym. Co potrzebujemy do zrobienia takiego obiadu?

Składniki:

  • 1 jajko,
  • kapustę 300g,
  • pietruszka około 3 gałązki, może być więcej,
  • mięso mielone około 150g,
  • kapustę około 300g,
  • pieprz mielony około 0,5 łyżeczki,
  • mąka pszenna około 3 łyżki,
  • soda około 0,5 łyżeczki,
  • cebula 75g,
  • jedna łyżeczka soli,
  • 2 łyżki śmietany.

Przygotowanie dania: kapusta-po-morawsku

Trzeba zacząć najpierw od pokrojenia całości cebuli wraz z kapustą. Możne te warzywa zetrzeć na tarce lub posiekać ostrym nożem. Następnie trzeba je zalać wrzątkiem i pozostawić w takiej wodzie przez około 2 minuty.

Kolejnym krokiem jest odcedzenie kapusty i cebuli. W osobnej misce można pokroić mięso mielone oraz pietruszkę. Pietruszkę zaleca się pokroić drobno.

Do tej miseczki z pietruszką i mięsem należy dodać dwie łyżki śmietany, jajko oraz łyżeczkę soli. Należy też dorzucić pół łyżeczki pieprzu czarnego, sody. Na koniec dodajemy też 3 łyżki mąki. Gdy już mamy wszystkie te składniki w misce, to trzeba je wymieszać. Najlepiej jest to zrobić dokładnie ręcznie.

Gdy już mamy wymieszane składniki to dodajemy też do tego kapustę i cebulę. Wtedy trzeba wymieszać wszystkie składniki razem. Ostatnim krokiem jest uformowanie z tej masy kotletów. Ustaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza i na foremkę wyłóż papier do pieczenia.

Na papierze równomiernie rozłóż kotlety. Kotlety trzeba piec około 30 minut. Kotlety z takiej mieszanki powinny być zarumienione. Gotowe kotleciki warto, jest podać posmarowane masłem lub sosem. Takie danie jest znakomite na różne imprezy okolicznościowe.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!