Przepis na krem, który jest idealny do ciast, deserów, lodów i tortów. Uwielbiam ten smak
Idealny uniwersalny krem do każdego rodzaju deserów czy wypieków. Wyjątkowo kremowy i delikatny. Można do niego dodać swoje ulubione owoce czy różnego rodzaju dodatki np. czekoladę czy herbatniki.
Składniki:
- 1 jajko
- 350 g śmietany 30%
- 100 g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 110 g masła
- 1,5 g wanilii
- Dodatkowo można wykorzystać białą czekoladę.
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej należy wymieszać z cukrem, śmietaną i jajkiem.
Do powstałej masy dodać wanilię i mąkę. Całość wkładamy do kąpieli wodnej. Składniki ciągle mieszamy, aż do uzyskania jednolitej gęstej masy.
Masło miksujemy na miękki puch i dodajemy przygotowaną wcześniej i ostudzoną mieszankę. Wszystko razem miksujemy do powstania jednolitej kremowy masy.
Opcjonalnie do kremu można dodać białą czekoladę.
Comments are closed.